Szopska sałatka w misce.

Szopska sałatka

Pachnące słońcem  pomidory, chrupiący zielony ogórek, wyrazisty ser feta czyli szopska sałatka, przysmak bułgarskiej kuchni.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • pomidory ok 400 g
  • ogórki ok. 300 g
  • 200 g sera feta
  • oliwek ok. 6 łyżek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ogórki i pomidory opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w dużą kostkę, małe pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół. Odcedzić oliwki, ser również pokroić w dużą kostkę. Pokrojone pomidory, ogórki, ser włożyć do miski, dodać odcedzone oliwki, polać octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki wymieszać, bardzo delikatnie aby nie rozetrzeć sera.

Podstawowa szopska sałatka składa się z pomidorów, ogórków i sera feta, ale warto ją wzbogacić oliwkami.

Moja propozycja:

Szopska sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs grillowanych np. szaszłyków czy kebabczetów.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szopska sałatkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.