Pachnące słońcem pomidory, chrupiący zielony ogórek, wyrazisty ser feta czyli szopska sałatka, przysmak bułgarskiej kuchni.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- pomidory ok 400 g
- ogórki ok. 300 g
- 200 g sera feta
- oliwek ok. 6 łyżek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego
Sposób wykonania
Ogórki i pomidory opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w dużą kostkę, małe pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół. Odcedzić oliwki, ser również pokroić w dużą kostkę. Pokrojone pomidory, ogórki, ser włożyć do miski, dodać odcedzone oliwki, polać octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki wymieszać, bardzo delikatnie aby nie rozetrzeć sera.
Podstawowa szopska sałatka składa się z pomidorów, ogórków i sera feta, ale warto ją wzbogacić oliwkami.
Moja propozycja:
Szopska sałatka jest świetnym dodatkiem do mięs grillowanych np. szaszłyków czy kebabczetów.
0 komentarzy do: “Szopska sałatka”Dodaj swój