Sznycel po parysku na talerzu z dodatkami.

Sznycel po parysku

Sznycel z kurczaka otulony omletem, nad którym unosi się aromat ziół prowansalskich. Pyszny sznycel po parysku!

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
Mięso:
  • 3 płaty z kurczaka lub płaty z cielęciny
  • mąka
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Omlety:
  • 3 jajka
  • 3 szczypty ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki masła
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć lekko posolić, popieprzyć, poprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, dodać łyżkę masła i usmażyć sznycle z dwóch stron po parę minut. Można zamiast oleju użyć tylko masła, ale musi to być masło klarowane.

W czasie, gdy sznycle się smażą, należy zrobić trzy omlety. Wbić do kubka jajko, odrobinę posolić, dodać szczyptę ziół prowansalskich. Zioła można rozetrzeć w palcach, aby wydobyć intensywniejszy aromat. Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wlać zawartość szklanki i usmażyć. Omlet zabezpieczyć przed ostygnięciem. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy.Usmażone, gorące sznycle zawinąć w ziołowe omlety i bezpośrednio podawać.

Moja propozycja:

Świetnym dodatkiem do sznycli po parysku są młode ziemniaczki z wody posypane koperkiem oraz zielony groszek. Można udekorować świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Sznycel po paryskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.