Sznycel z kurczaka otulony omletem, nad którym unosi się aromat ziół prowansalskich. Pyszny sznycel po parysku!



Mięso:Składniki
- 3 płaty z kurczaka lub płaty z cielęciny
- mąka
- olej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 3 szczypty ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki masła
- sól
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć lekko posolić, popieprzyć, poprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, dodać łyżkę masła i usmażyć sznycle z dwóch stron po parę minut. Można zamiast oleju użyć tylko masła, ale musi to być masło klarowane.
W czasie, gdy sznycle się smażą, należy zrobić trzy omlety. Wbić do kubka jajko, odrobinę posolić, dodać szczyptę ziół prowansalskich. Zioła można rozetrzeć w palcach, aby wydobyć intensywniejszy aromat. Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wlać zawartość szklanki i usmażyć. Omlet zabezpieczyć przed ostygnięciem. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy.Usmażone, gorące sznycle zawinąć w ziołowe omlety i bezpośrednio podawać.Moja propozycja:
Świetnym dodatkiem do sznycli po parysku są młode ziemniaczki z wody posypane koperkiem oraz zielony groszek. Można udekorować świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.
0 komentarzy do: “Sznycel po parysku”Dodaj swój