Gotowe szaszłyki z polędwiczek na talerzu z dodatkami.

Szaszłyki z polędwiczek

Delikatne białe mięso z polędwiczek kurzych otulone wyrazistą, aromatyczną  bejcą.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 12 polędwiczek kurzych
  • olej do smażenia
  • 12 patyczków do szaszłyków
Bejca:
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta cukru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozpłaszczyć dłonią. Musztardę, olej, paprykę, curry, imbir, cukier i sól wymieszać w miseczce. Do przygotowanej bejcy włożyć polędwiczki, obtoczyć mięso dokładnie z każdej strony. Szczelnie przykryć, odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed usmażeniem. Można to przygotować dzień wcześniej. Mięso delikatnie nabić na patyczki, pozostałą bejcę nałożyć na szaszłyki. Smażyć na patelni po parę minut z każdej strony. Szaszłyki z polędwiczek można również upiec na grillu.

Moja rada:

Patyczki na szaszłyki dobrze jest namoczyć w wodzie na godzinę przed użyciem, wówczas mięso po usmażeniu łatwiej można oddzielić.

Moja propozycja warzywa to:

Do szaszłyków z polędwiczek świetnie smakuje sałata, różne surówki, ale znakomitym uzupełnieniem tej potrawy są także gotowane warzywa.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szaszłyki z polędwiczekDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.