Delikatne białe mięso z polędwiczek kurzych otulone wyrazistą, aromatyczną bejcą.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 12 polędwiczek kurzych
- olej do smażenia
- 12 patyczków do szaszłyków
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta cukru
- sól
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozpłaszczyć dłonią. Musztardę, olej, paprykę, curry, imbir, cukier i sól wymieszać w miseczce. Do przygotowanej bejcy włożyć polędwiczki, obtoczyć mięso dokładnie z każdej strony. Szczelnie przykryć, odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny przed usmażeniem. Można to przygotować dzień wcześniej. Mięso delikatnie nabić na patyczki, pozostałą bejcę nałożyć na szaszłyki. Smażyć na patelni po parę minut z każdej strony. Szaszłyki z polędwiczek można również upiec na grillu.
Moja rada:
Patyczki na szaszłyki dobrze jest namoczyć w wodzie na godzinę przed użyciem, wówczas mięso po usmażeniu łatwiej można oddzielić.
0 komentarzy do: “Szaszłyki z polędwiczek”Dodaj swój