Proste w przyrządzeniu oraz ciekawe w smaku delikatne szaszłyki greckie.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 600 g piersi z drobiu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,5 - 1 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 6 patyczków do szaszłyków
Sposób wykonania
Mięso drobiowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do naczynia, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, aby mięso nabrało aromatu. Następnie mięso ponadziewać na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać olej, włożyć szaszłyki i smażyć około 10 minut, przewracając co jakiś czas. Po usmażeniu oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo można je jeszcze skropić sokiem z cytryny.
Moja propozycja:
Szaszłyki po grecku można serwować z duszonymi ziemniakami posypanymi posiekanymi ziołami: koperkiem i listkami mięty. Znakomitym uzupełnieniem jest sałata w sosie winegret. Dodatkowo można posypać uprażonymi nasionami dyni.
0 komentarzy do: “Szaszłyki greckie”Dodaj swój