Gotowe szaszłyki greckie na talerzu z dodatkami.

Szaszłyki greckie

Proste w przyrządzeniu oraz ciekawe w smaku delikatne szaszłyki greckie.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 600 g piersi z drobiu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 - 1  łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 6 patyczków do szaszłyków
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Mięso drobiowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do naczynia, dodać sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Odstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny, aby mięso nabrało aromatu. Następnie mięso ponadziewać na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać olej, włożyć szaszłyki i smażyć około 10 minut, przewracając co jakiś czas. Po usmażeniu oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo można je jeszcze skropić sokiem z cytryny.

Moja propozycja:

Szaszłyki po grecku można serwować z duszonymi ziemniakami posypanymi posiekanymi ziołami: koperkiem i listkami mięty. Znakomitym uzupełnieniem jest sałata w sosie winegret. Dodatkowo można posypać uprażonymi nasionami dyni.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szaszłyki greckieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.