Szarlotka z limonką na talerzyku.

Szarlotka z limonką

Plastry wspaniałch polskich jabłek otulone lekkim ciastem owianym aromatem limonki. Szarlotka z limonką, czy można się jej oprzeć?

Dla tylu osób Blaszka: 30 x 25 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 g mąki
  • 500 g jabłek (3 -4 sztuki)
  • 1 limonka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Dokładnie umyć limonkę, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce plastry (patrz zdjęcia), przełożyć delikatnie do miski i skropić sokiem z limonki.

Masło stopić w rondelku. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z limonki, delikatnie wymieszać. Kiedy powstanie jednolite ciasto, dolać chłodne masło i ponownie wymieszać. Na końcu dołożyć plastry jabłek wraz z sokiem limonkowym. Całość bardzo delikatnie wymieszać, tak aby nie połamać jabłek.Ciasto przełożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 35 - 40 minut. Po wyjęciu placka z piekarnika, podgrzać lekko dżem morelowy i posmarować nim ciasto.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Szarlotka z limonkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.