Plastry wspaniałch polskich jabłek otulone lekkim ciastem owianym aromatem limonki. Szarlotka z limonką, czy można się jej oprzeć?



Składniki
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 50 g masła
- 250 g mąki
- 500 g jabłek (3 -4 sztuki)
- 1 limonka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Sposób wykonania
Dokładnie umyć limonkę, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka opłukać, obrać i zetrzeć na tarce plastry (patrz zdjęcia), przełożyć delikatnie do miski i skropić sokiem z limonki.
Masło stopić w rondelku. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i otartą skórkę z limonki, delikatnie wymieszać. Kiedy powstanie jednolite ciasto, dolać chłodne masło i ponownie wymieszać. Na końcu dołożyć plastry jabłek wraz z sokiem limonkowym. Całość bardzo delikatnie wymieszać, tak aby nie połamać jabłek.Ciasto przełożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 35 - 40 minut. Po wyjęciu placka z piekarnika, podgrzać lekko dżem morelowy i posmarować nim ciasto.
0 komentarzy do: “Szarlotka z limonką”Dodaj swój