Czekoladowe ciasto, dużo jabłek, czekoladowa kruszonka, unoszący się aromat cynamonu... to właśnie szarlotka czekoladowa.
Tortownica: 28 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżka cynamonu
- otarta skórka z połowy cytryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 - 5 jabłek
- łyżeczka masła i bułka tarta do wysmarowania boków formy
- 125 g masła
- 135 g cukru (0,75 szklanki)
- 200 g mąki (1,25 szklanki)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania
Zrobić kruszonkę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i cynamon, dalej podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a cynamon uwolni swój aromat. Zdjąć garnek z kuchenki, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i powycinać gniazda nasienne.
Sparzyć cytrynę, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę. Mąkę odmierzyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cukier i miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać całe jajka i dalej ucierać mikserem. Następnie dosypać mąkę z proszkiem, kakao, cynamon i otartą skórkę cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozsmarować i poukładać ćwiartki jabłek, przykryć kruszonką. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.
Zaskakujące zestawienie ciemnego, kakaowo- cynamonowego smaku z jasnym kolorem i kwasowością jabłek. Już samym wyglądem zachęca do wypróbowania przepisu. Smacznego !
Dziękujemy za pochlebną recenzję naszego autorskiego przepisu i serdecznie Panią pozdrawiamy.