Szarlotka czekoladowa na talerzyku.

Szarlotka czekoladowa

Czekoladowe ciasto, dużo jabłek, czekoladowa kruszonka, unoszący się aromat  cynamonu... to właśnie szarlotka czekoladowa.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 - 5 jabłek
  • łyżeczka masła i bułka tarta do wysmarowania boków formy
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 135 g cukru (0,75 szklanki)
  • 200 g mąki (1,25 szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zrobić kruszonkę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i cynamon, dalej podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a cynamon uwolni swój aromat. Zdjąć garnek z kuchenki, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki i powycinać gniazda nasienne.

Sparzyć cytrynę, osuszyć i z połowy zetrzeć skórkę. Mąkę odmierzyć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cukier i miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać całe jajka i dalej ucierać mikserem. Następnie dosypać mąkę z proszkiem, kakao, cynamon i otartą skórkę cytryny i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, równomiernie rozsmarować i poukładać ćwiartki jabłek, przykryć kruszonką. Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Szarlotka czekoladowaDodaj swój

  1. Zaskakujące zestawienie ciemnego, kakaowo- cynamonowego smaku z jasnym kolorem i kwasowością jabłek. Już samym wyglądem zachęca do wypróbowania przepisu. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.