Szarlotka biszkoptowa z bitą śmietaną na talerzyku.

Szarlotka biszkoptowa

Delikatna, puszysta szarlotka biszkoptowa rozpływająca się w ustach.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min.  
Składniki   Składniki
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 160 g mąki
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 kg jabłek (5 ~ 6 sztuk)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Spód tortownicy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Jeśli nie mamy specjalnego papieru, to spód również zabezpieczamy tłuszczem i bułką. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i wyłożyć nimi dno tortownicy (patrz zdjęcia). Jajka umyć. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając mikserem ale już na najwolniejszych obrotach. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć  łyżką wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy na jabłka, trochę wyrównać. Szarlotkę piec w temperaturze 175°C około 45 minut. Po wystygnięciu, przełożyć na duży talerz, przewracając szarlotkę do góry dnem. W ten sposób jabłka będą na wierzchu.

Moja propozycja:

Szarlotka biszkoptowa jest pysznym, delikatnym ciastem, ale trzeba ją koniecznie podać z bitą śmietaną. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Szarlotka biszkoptowaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.