Delikatna, puszysta szarlotka biszkoptowa rozpływająca się w ustach.



Składniki
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 160 g mąki
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 kg jabłek (5 ~ 6 sztuk)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
Sposób wykonania
Spód tortownicy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Jeśli nie mamy specjalnego papieru, to spód również zabezpieczamy tłuszczem i bułką. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i wyłożyć nimi dno tortownicy (patrz zdjęcia). Jajka umyć. Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając mikserem ale już na najwolniejszych obrotach. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć łyżką wszystkie składniki. Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy na jabłka, trochę wyrównać. Szarlotkę piec w temperaturze 175°C około 45 minut. Po wystygnięciu, przełożyć na duży talerz, przewracając szarlotkę do góry dnem. W ten sposób jabłka będą na wierzchu.
Moja propozycja:
Szarlotka biszkoptowa jest pysznym, delikatnym ciastem, ale trzeba ją koniecznie podać z bitą śmietaną. Będzie jeszcze smaczniejsza!
0 komentarzy do: “Szarlotka biszkoptowa”Dodaj swój