Szarlotka na talerzyku.

Szarlotka

Kruche maślane ciasto wypełnione wspaniałymi polskimi jabłkami - szarlotka, której nie można się oprzeć.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 250 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek gęstej śmietany
Nadzienie: 
  • 1 kg jabłek (już obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 50 g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 ~ 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania  szarlotki
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jabłka umyć, obrać, powycinać gniazda nasienne, podzielić na mniejsze kawałki. Wlać do garnka 2 łyżki wody, włożyć do garnka cząstki owoców i chwilę gotować, ale nie rozgotować na mus. Następnie dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować kruche ciasto. Z masła, mąki, żółtek, cukru i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki aby ochłodzić. Podzielić na dwie części nierówne części. Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć w paru miejscach widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 20 minut. Drugą, mniejszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, spód posypać tartą bułką, przełożyć wcześniej przygotowaną masę z jabłek i przykryć pozostawionym ciastem. Piec dalej następne 20 minut. Po ostygnięciu można szarlotkę posypać przez sito cukrem pudrem.

Moja rada:

Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej cukru, jeśli za słodkie soku z cytryny.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “SzarlotkaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.