Kruche maślane ciasto wypełnione wspaniałymi polskimi jabłkami - szarlotka, której nie można się oprzeć.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.SkładnikiCiasto:
- 250 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 1 kg jabłek (już obranych i bez gniazd nasiennych)
- 50 g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 ~ 3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania szarlotki
Sposób wykonania
Jabłka umyć, obrać, powycinać gniazda nasienne, podzielić na mniejsze kawałki. Wlać do garnka 2 łyżki wody, włożyć do garnka cząstki owoców i chwilę gotować, ale nie rozgotować na mus. Następnie dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować kruche ciasto. Z masła, mąki, żółtek, cukru i śmietany zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki aby ochłodzić. Podzielić na dwie części nierówne części. Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć w paru miejscach widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec około 20 minut. Drugą, mniejszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, spód posypać tartą bułką, przełożyć wcześniej przygotowaną masę z jabłek i przykryć pozostawionym ciastem. Piec dalej następne 20 minut. Po ostygnięciu można szarlotkę posypać przez sito cukrem pudrem.
Moja rada:
Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać więcej cukru, jeśli za słodkie soku z cytryny.
0 komentarzy do: “Szarlotka”Dodaj swój