Nie powstydziła by się jej Rzepicha, żona Piasta.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 2 ~ 3 rzepy
- 1 duże jabłko (najlepiej boskop)
- 1~ 2 marchewki
- natka pietruszki
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 0,5 cytryny
- 1 łyżka oleju lnianego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
Sposób wykonania
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Rzepy i marchwie umyć, obrać, zetrzeć na tarce lub malakserem o dużych otworach. Jabłko umyć, obrać i również zetrzeć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Do rzepy, marchwi, jabłka, natki pietruszki dodać olej lniany, sok z cytryny, cukier, sól i uprażone pestki słonecznika. Wszystkie składniki surówki dokładnie wymieszać.
Moja propozycja:
Zdrowa i smaczna surówka z rzepy jest doskonałym dodatkiem do mięs lub ryb.
0 komentarzy do: “Surówka z rzepy”Dodaj swój