Gotowa surówka z kapusty pekińskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej

Chrupka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej, która zaskakuje smakiem.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 mała kapusta pekińska lub 0,5 dużej
  • 1 kwaśne jabłko
Sos:
  • 1 mały jogurt
  • 0,5 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, imbir
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Przygotować sos. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wyciśnięty sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, sól oraz imbir ilość według uznania. Wszystko razem wymieszać.

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć, poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do kapusty. Całość polać sosem wcześniej przygotowanym i dokładnie wymieszać. Dobrze jest przygotować sos wcześniej, przed utarciem jabłka, aby nie zdążyło ściemnieć.

Moja propozycja:

Surówka z kapusty pekińskiej jest znakomitym datkiem do mięs: pieczonych, smażonych czy grillowanych. Jest również znakomitym uzupełnieniem do ryb.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Surówka z kapusty pekińskiejDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.