Chrupka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej, która zaskakuje smakiem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 1 mała kapusta pekińska lub 0,5 dużej
- 1 kwaśne jabłko
- 1 mały jogurt
- 0,5 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, imbir
Sposób wykonania
Przygotować sos. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wyciśnięty sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, sól oraz imbir ilość według uznania. Wszystko razem wymieszać.
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć, poszatkować i przełożyć do miski. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do kapusty. Całość polać sosem wcześniej przygotowanym i dokładnie wymieszać. Dobrze jest przygotować sos wcześniej, przed utarciem jabłka, aby nie zdążyło ściemnieć.
Moja propozycja:
Surówka z kapusty pekińskiej jest znakomitym datkiem do mięs: pieczonych, smażonych czy grillowanych. Jest również znakomitym uzupełnieniem do ryb.
Surówka jest przepyszna! Prosta i szybka w wykonaniu.