Surówka z dyni z ziemniakami i pieczonym kurczakiem na talerzu.

Surówka z dyni

Jesienna surówka z dyni czyli talerz pełen słonecznych wspomnień kończącego się lata.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 700 g dyni muscat
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • cukier
  • 0,5 - 1 cytryna
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Surówkę z dyni przygotowuje się dzień wcześniej. Dynię umyć, osuszyć i wyciąć cząstkę. Odkroić łupinę, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do utartej dyni, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszać. Na miskę naciągnąć folię i włożyć na noc do lodówki. W tym czasie zapach czosnku przeniknie do dyni co spowoduje ciekawy smak. Przed podaniem należy surówkę z dyni doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Moja propozycja:

Surówka z dyni jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnego obiadu na przykład pieczonego kurczaka z ziemniakami. Sprawdza się również do mięs pieczonych na grillu. Ze względu na swoją słoneczną barwę, jest niewątpliwie ozdobą talerza.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Surówka z dyniDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.