Jesienna surówka z dyni czyli talerz pełen słonecznych wspomnień kończącego się lata.



Składniki
- 700 g dyni muscat
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- cukier
- 0,5 - 1 cytryna
Sposób wykonania
Surówkę z dyni przygotowuje się dzień wcześniej. Dynię umyć, osuszyć i wyciąć cząstkę. Odkroić łupinę, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski. Obrany ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do utartej dyni, dodać dwie łyżki oliwy z oliwek, wymieszać. Na miskę naciągnąć folię i włożyć na noc do lodówki. W tym czasie zapach czosnku przeniknie do dyni co spowoduje ciekawy smak. Przed podaniem należy surówkę z dyni doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Moja propozycja:
Surówka z dyni jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnego obiadu na przykład pieczonego kurczaka z ziemniakami. Sprawdza się również do mięs pieczonych na grillu. Ze względu na swoją słoneczną barwę, jest niewątpliwie ozdobą talerza.
0 komentarzy do: “Surówka z dyni”Dodaj swój