Aromatyczne sznureczki z bakłażana, obsypane parmezanem podane z łagodnym kuskusem. Zainspirowane kuchnią włoskieą spaghetti z bakłażana .
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.
Składniki
Spaghetti:
- 2 bakłażany ok. 800 g.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- oliwa z oliwek
Sos:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra
- koperek
Parmezan do posypania
Sposób wykonania
Bakłażany umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić wzdłuż na cienkie długie sznureczki. Pokrojonego bakłażana przełożyć na stolnicę, posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, tak by nie połamać długich paseczków, ale otulić je skrobią. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć spaghetti z bakłażana i obsmażać z każdej strony, a następnie dusić aż się zeszkli.
Do miseczki wlać oliwę, wodę, dodać koncentrat pomidorowy, posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Powstały sos dobrze roztrzepać i polać nim paski bakłażana na patelni. Chwilę jeszcze podgrzewać na patelni i cały czas delikatnie mieszać, aby sos zgęstniał i otulił spaghetti. Na końcu posypać posiekanym koperkiem i wymieszać. Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane parmezanem.
Moja propozycja:
Spaghetti z bakłażana może być daniem samodzielnym, ale można je podać z kuskusem czy ryżem. Świetnym uzupełnieniem będzie białe wytrawne wino.
0 komentarzy do: “Spaghetti z bakłażana”Dodaj swój