Spaghetti z bakłażana na talerzu z dodatkami.

Spaghetti z bakłażana

Aromatyczne sznureczki z bakłażana, obsypane parmezanem podane z łagodnym kuskusem. Zainspirowane kuchnią włoskieą spaghetti z bakłażana .

 

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 

Składniki   Składniki

Spaghetti:

  • 2 bakłażany ok. 800 g.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • koperek

Parmezan do posypania

Sposób wykonania   Sposób wykonania

Bakłażany umyć i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić wzdłuż na cienkie długie sznureczki. Pokrojonego bakłażana przełożyć na stolnicę, posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, tak by nie połamać długich paseczków, ale otulić je skrobią. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, przełożyć spaghetti z bakłażana i obsmażać z każdej strony, a następnie dusić aż się zeszkli.

Do miseczki wlać oliwę, wodę, dodać koncentrat pomidorowy, posolić, popieprzyć, dodać ostrą paprykę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Powstały sos dobrze roztrzepać i polać nim paski bakłażana na patelni. Chwilę jeszcze podgrzewać na patelni i cały czas delikatnie mieszać, aby sos zgęstniał i otulił spaghetti. Na końcu posypać posiekanym koperkiem i wymieszać. Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane parmezanem.

Moja propozycja:

Spaghetti z bakłażana może być daniem samodzielnym, ale można je podać z kuskusem czy ryżem. Świetnym uzupełnieniem będzie białe wytrawne wino.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Spaghetti z bakłażanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.