Sos tatarski czyli wykwintny dodatek do mięs, jaj, serów, pasztetów.
Dla 6 ~ 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 6 - 8 grzybków z octu
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- jajko
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 200 g majonezu
- 200 g serka homogenizowanego
- sól, cukier, cytryna
Sposób wykonania
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypiorek opłukać, otrząsnąć i posiekać. Grzybki marynowane, ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę. Wszystkie rozdrobnione składniki włożyć do miseczki, dodać majonez, serek homogenizowany, musztardę i wymieszać. Przyprawić do smaku solą, cukrem, ewentualnie sokiem z cytryny.
Moja rada:
Jeżeli sos tatarski ma być bardziej wyrazisty w smaku, zamiast ogórków konserwowych należy użyć korniszonów i dodać dodatkową łyżkę musztardy.
0 komentarzy do: “Sos tatarski”Dodaj swój