Wyrazisty sos chrzanowy na zimno, z nutką słodyczy ale ostry. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.
Dla 6 ~ 8 osób Trudność: bardzo łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 200 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki utartego chrzanu
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ~ 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki. Serek przełożyć do miski, dodać żółtko i rozetrzeć na jednolitą masę. Białko od jajka bardzo drobno posiekać i dodać do serka wraz z chrzanem, musztardą, oliwą. Wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Można udekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Moja propozycja:
Sos chrzanowy na zimno jest znakomitym dodatkiem do zimnych mięs, galaret, szynek i ryb.
0 komentarzy do: “Sos chrzanowy”Dodaj swój