Gotowy sos chrzanowy w sosjerce.

Sos chrzanowy

Wyrazisty sos chrzanowy na zimno, z nutką słodyczy ale ostry. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole.

Dla tylu osób Dla 6 ~ 8 osób  Trudność Trudność: bardzo łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki utartego chrzanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ~ 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • rzeżucha lub szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki. Serek przełożyć do miski, dodać żółtko i rozetrzeć na jednolitą masę. Białko od jajka bardzo drobno  posiekać i dodać do serka wraz z chrzanem, musztardą, oliwą. Wymieszać, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Można udekorować rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Moja propozycja:

Sos chrzanowy na zimno jest znakomitym dodatkiem do zimnych mięs, galaret, szynek i ryb.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Sos chrzanowyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.