Śliwki pod kruszonką otulone aromatem wanilii, wspaniały jesienny deser.
Dla 6 - 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.SkładnikiKruszonka:
- 125 g masła
- 130 g cukru
- 200 g maki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg śliwek
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
- 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
Śliwki opłukać pod bieżącą wodą, pozostawić na sicie aby ociekły. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie każdą śliwkę przepołowić, wyjąć pestkę, wszystkie obsypać mąką ziemniaczaną i włożyć do przygotowanego naczynia.
Kruszonka. Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją równomiernie na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiekać około 25 minut. Podawać na ciepło, ale zimne śliwki pod kruszonką są również pyszne.
Moja propozycja:
Zamiast cukru waniliowego można dołożyć cynamon lub garść wiórków kokosowych. Smakosze lodów mogą skontrastować ciepłą porcję śliwek pod kruszonką z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych.
Czerwona (modra) kapusta
0 komentarzy do: “Śliwki pod kruszonką”Dodaj swój