077 Śliwki pod kruszonką na talerzyku.

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką otulone aromatem wanilii, wspaniały jesienny deser.

Dla tylu osób Dla 6 - 8 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 130 g cukru
  • 200 g maki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
Śliwki:
  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śliwki opłukać pod bieżącą wodą, pozostawić na sicie aby ociekły. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie każdą śliwkę przepołowić, wyjąć pestkę, wszystkie obsypać mąką ziemniaczaną i włożyć do przygotowanego naczynia.

Kruszonka. Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy włożyć do miski i zagnieść kruszonkę. Rozsypać ją równomiernie na śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i zapiekać około 25 minut. Podawać na ciepło, ale zimne śliwki pod kruszonką są również pyszne.

Moja propozycja:

Zamiast cukru waniliowego można dołożyć cynamon lub garść wiórków kokosowych. Smakosze lodów mogą skontrastować ciepłą porcję śliwek pod kruszonką z kulką lodów waniliowych czy śmietankowych.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Śliwki pod kruszonkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.