Dojrzałe śliwki, czerwona cebulka, solone śledzie polane śmietaną pachnącą przyprawami orientu.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 500 g płatów śledziowych
- 500 g śliwek węgierek
- 2 cebule czerwone
- 330 g śmietany 12% (duży kubek)
- 1 łyżka octu winnego jabłkowego
- 1 łyżeczka goździków
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Sposób wykonania
Cebulę oczyścić i pokroić w piórka. Goździki utłuc w moździerzu. Zagotować ćwierć litra wody, dosypać cynamon, rozdrobnione goździki, cukier i szczyptę soli. Chwilę pogotować , aby wydobyć z przypraw aromat. Następnie dodać cebulę i dolać łyżkę octu, dalej gotować około minuty. Odstawić do wystygnięcia, cebula powinna w tym czasie nasiąknąć przyprawami. Śliwki opłukać, osuszyć, powyjmować pestki i podzielić na ćwiartki. Kilka cząstek owoców można zostawić do dekoracji. Śledzie opłukać, jeśli zachodzi potrzeba to wymoczyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić (patrz zdjęcia). Do miski włożyć odcedzoną cebulę oraz śledzie ze śliwkami, zalać śmietaną i wymieszać. Można ewentualnie doprawić solą, cynamonem lub cukrem. Śledzie ze śliwkami są wspaniałym daniem w letnie dni.
0 komentarzy do: “Śledzie ze śliwkami”Dodaj swój