Śledzie ze śliwkami na talerzu z ziemniakami.

Śledzie ze śliwkami

Dojrzałe śliwki, czerwona cebulka, solone śledzie polane śmietaną pachnącą przyprawami orientu.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g płatów śledziowych
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 cebule czerwone
  • 330 g śmietany 12% (duży kubek)
  • 1 łyżka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę oczyścić i pokroić w piórka. Goździki utłuc w moździerzu. Zagotować ćwierć litra wody, dosypać cynamon, rozdrobnione goździki, cukier i szczyptę soli. Chwilę pogotować , aby wydobyć z przypraw aromat. Następnie dodać cebulę i dolać łyżkę octu, dalej gotować około minuty. Odstawić do wystygnięcia, cebula powinna w tym czasie nasiąknąć przyprawami. Śliwki opłukać, osuszyć, powyjmować pestki i podzielić na ćwiartki. Kilka cząstek owoców można zostawić do dekoracji. Śledzie opłukać, jeśli zachodzi potrzeba to wymoczyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić (patrz zdjęcia). Do miski włożyć odcedzoną cebulę oraz śledzie ze śliwkami, zalać śmietaną i wymieszać. Można ewentualnie doprawić solą, cynamonem lub cukrem. Śledzie ze śliwkami są wspaniałym daniem w letnie dni.

Moja propozycja:

Śledzie ze śliwkami wspaniale smakują z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach posypanymi koperkiem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Śledzie ze śliwkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.