Gotowe śledzie z keczupem w garnku żaroodpornym.

Śledzie z keczupem

Delikatne śledzie z keczupem w esencjonalnej kwaśno-słodkiej zalewie. Aż chce się jeść!

Dla tylu osób Dla 5 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg płatów śledzi zielonych
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10% spirytusowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 duża cebula
  • keczup
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż na pól, wyciąć płetwy grzbietowe. Na każdy płat śledzia nałożyć keczup, zwinąć w rulon i włożyć do garnka żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i włożyć na przygotowane śledzie z keczupem. Na wierzch włożyć listki laurowe oraz ziele angielskie. Do oddzielnego naczynia wlać wodę, olej, ocet, posolić, dodać cukier i mocno wymieszać. Zalewę wlać do garnka, w którym są przygotowane śledzie, w taki sposób żeby nie wypłukać keczupu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 - 20 minut.

Zamiast w piekarniku, można śledzie z keczupem ugotować w garnku. Należy doprowadzić do wrzenia na bardzo wolnym ogniu gotować około 5 minut. Następnie odstawić garnek ze śledziami do ostygnięcia.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Śledzie z keczupemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.