Delikatne śledzie z keczupem w esencjonalnej kwaśno-słodkiej zalewie. Aż chce się jeść!
Dla 5 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 kg płatów śledzi zielonych
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10% spirytusowego
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 duża cebula
- keczup
- sól
Sposób wykonania
Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż na pól, wyciąć płetwy grzbietowe. Na każdy płat śledzia nałożyć keczup, zwinąć w rulon i włożyć do garnka żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić w piórka i włożyć na przygotowane śledzie z keczupem. Na wierzch włożyć listki laurowe oraz ziele angielskie. Do oddzielnego naczynia wlać wodę, olej, ocet, posolić, dodać cukier i mocno wymieszać. Zalewę wlać do garnka, w którym są przygotowane śledzie, w taki sposób żeby nie wypłukać keczupu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 - 20 minut.
Zamiast w piekarniku, można śledzie z keczupem ugotować w garnku. Należy doprowadzić do wrzenia na bardzo wolnym ogniu gotować około 5 minut. Następnie odstawić garnek ze śledziami do ostygnięcia.
0 komentarzy do: “Śledzie z keczupem”Dodaj swój