Śledzie w śmietanie to stare polskie danie nie tylko na post. Łatwe i szybkie w wykonaniu.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 8 płatów śledzi solonych
- 1 jabłko (najlepiej twarde i kwaskowe np. boskop)
- 1 cebula
- 1 ogórek konserwowy (warszawski)
- 350 g (duży kubek) kwaśnej śmietany 12%
- 8 - 10 kulek ziela angielskiego
- 1 - 2 listki laurowe
- łyżka octu
- szklanka wody
- szczypta soli
Sposób wykonania
Wymoczyć śledzie, jeżeli jest taka potrzeba (są zbyt słone). Obrać cebulę, pokroić ją w piórka. Zagotować szklankę wody z zielem angielskim, listkami laurowymi i szczyptą soli. Po zagotowaniu dodać łyżkę octu i wrzucić cebulę. Gotować 4 - 5 minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić i ostudzić. Śledzie podzielone na płaty pokroić w paski, w poprzek płatów (grubość ok. 1,5 cm). Jabłko obrać i utrzeć na tarce o grubych otworach. Ogórka przeciąć wzdłuż na pół, otrzymane połówki pokroić na plasterki. Śledzie, jabłko, ogórka i cebulę wraz z przyprawami wrzucić do miski, zalać śmietaną i wymieszać.
Moja propozycja:
Koniecznie podawać z ziemniakami (najlepiej młodymi) gotowanymi w mundurkach. Dokładnie oczyszczone ziemniaki mniej-więcej równej wielkości należy gotować 20 ~ 25 minut w osolonej wodzie. Można przyozdobić natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Śledzie w śmietanie”Dodaj swój