Śledzie w śmietanie na talerzu z ziemniakami w mundurkach.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to stare polskie danie nie tylko na post. Łatwe i szybkie w wykonaniu.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min.
Składniki Składniki
  • 8 płatów śledzi solonych
  • 1 jabłko (najlepiej twarde i kwaskowe np. boskop)
  • 1 cebula
  • 1 ogórek konserwowy (warszawski)
  • 350 g (duży kubek) kwaśnej śmietany 12%
  • 8 - 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 - 2 listki laurowe
  • łyżka octu
  • szklanka wody
  • szczypta soli
Sposób wykonania Sposób wykonania

Wymoczyć śledzie, jeżeli jest taka potrzeba (są zbyt słone). Obrać cebulę, pokroić ją w piórka. Zagotować szklankę wody z zielem angielskim, listkami laurowymi i szczyptą soli. Po zagotowaniu dodać łyżkę octu i wrzucić cebulę. Gotować 4 - 5 minut na wolnym ogniu. Następnie przecedzić i ostudzić. Śledzie podzielone na płaty pokroić w paski, w poprzek płatów (grubość ok. 1,5 cm). Jabłko obrać i utrzeć na tarce o grubych otworach. Ogórka przeciąć wzdłuż na pół, otrzymane połówki pokroić na plasterki. Śledzie, jabłko, ogórka i cebulę wraz z przyprawami wrzucić do miski, zalać śmietaną i wymieszać.

Moja propozycja:

Koniecznie podawać z ziemniakami (najlepiej młodymi) gotowanymi w mundurkach. Dokładnie oczyszczone ziemniaki mniej-więcej równej wielkości należy gotować 20 ~ 25 minut w osolonej wodzie. Można przyozdobić natką pietruszki.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Śledzie w śmietanieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.