Śledzie w kwaskowatej zalewie, z cebulką, otulone keczupem. Prostota czasami zaskakuje.



Składniki
- 1 kg płatów śledzi zielonych
- 300 g cebuli
- pikantny keczup ( około 8 łyżek)
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- woda ( 2 cm)
- oliwa (3cm)
- ocet (4 cm)
Sposób wykonania
Śledzie umyć, poprzecinać wzdłuż, powycinać płetwy. Każdy filet rozciąć na trzy lub cztery części. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w półksiężyce. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć kilka kawałków cebuli, na niej rozłożyć warstwę śledzi. Śledzie posmarować keczupem, rozsypać parę kulek ziela angielskiego i ponownie poukładać kawałki cebuli. Przekładać śledzie i cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Zrobić zalewę. Do dużego kubka wlać 2 cm wody, dolać 3 cm oliwy, a następnie 4 cm octu. Przelać do większego naczynia, dosypać sól oraz cukier, energicznie wymieszać i przykryć nią śledzie. Jeśli zalewy jest za mało, należy dorobić w tych samych proporcjach. Na końcu poutykać listki laurowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć po 10 minutach od chwili zagotowania się potrawy. Wystudzić, wstawić do lodówki. Najlepiej podawać następnego dnia.
Moja rada:
W przepisie jest dość duża ilość cebuli. Oprócz walorów smakowych pełni ona również inną rolę. Mianowicie, warstwy cebuli oddzielają cząstki śledzi co powoduje, że po ugotowaniu nie przyklejają się do siebie.
0 komentarzy do: “Śledzie”Dodaj swój