Gotowe, wystudzone śledzie.

Śledzie

Śledzie w kwaskowatej zalewie, z cebulką, otulone keczupem. Prostota czasami zaskakuje.

Dla tylu osób Dla 6 - 10 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1 kg płatów śledzi zielonych
  • 300 g cebuli
  • pikantny keczup ( około 8 łyżek)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
Zalewa:
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • woda ( 2 cm)
  • oliwa (3cm)
  • ocet (4 cm)
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Śledzie umyć, poprzecinać wzdłuż, powycinać płetwy. Każdy filet rozciąć na trzy lub cztery części. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w półksiężyce. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć kilka kawałków cebuli, na niej rozłożyć warstwę śledzi. Śledzie posmarować keczupem, rozsypać parę kulek ziela angielskiego i ponownie poukładać kawałki cebuli. Przekładać śledzie i cebulę do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Zrobić zalewę. Do dużego kubka wlać 2 cm wody, dolać 3 cm oliwy, a następnie 4 cm octu. Przelać do większego naczynia, dosypać sól oraz cukier, energicznie wymieszać i przykryć nią śledzie. Jeśli zalewy jest za mało, należy dorobić w tych samych proporcjach. Na końcu poutykać listki laurowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć po 10 minutach od chwili zagotowania się potrawy. Wystudzić, wstawić do lodówki. Najlepiej podawać następnego dnia.

Moja rada:

W przepisie jest dość duża ilość cebuli. Oprócz walorów smakowych pełni ona również inną rolę. Mianowicie, warstwy cebuli oddzielają cząstki śledzi co powoduje, że po ugotowaniu nie przyklejają się do siebie.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “ŚledzieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.