Skorzonera (zwana też wężymordem lub czarnym korzeniem), czyli polskie szparagi.
Dla 4 osób Trudność: łatwe Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1,2 kg skorzonery
- 100 ml octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki tartej bułki
- 25 g masła
- 1 łyżka cukru
- sól
Sposób wykonania
Do dużego naczynia nalać wodę i zakwasić ją octem. Korzenie skorzonery umyć dokładnie. Następnie obrać nożykiem lub skrobaczką do warzyw (najlepiej w gumowych rękawiczkach). Bezpośrednio po zdjęciu skórki, korzonki wkładać do zakwaszonej wody, aby pozostały białe. Zagotować wodę z solą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do wrzątku. Następnie do garnka z wrzątkiem włożyć przygotowane korzenie i gotować do miękkości, około 20 minut. Tartą bułkę lekko zrumienić na patelni, dodać masło. Ugotowaną skorzonerę odcedzić, ułożyć na półmisek i polać tartą bułką z masłem.
Moja propozycja:
Skorzonera jest świetnym dodatkiem do mięs duszonych i pieczonych.
0 komentarzy do: “Skorzonera, czyli polskie szparagi”Dodaj swój