Skorzonera polana zasmażką z bułki masła.

Skorzonera, czyli polskie szparagi

Skorzonera (zwana też wężymordem lub czarnym korzeniem), czyli polskie szparagi.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwe Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1,2 kg skorzonery
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Do  dużego naczynia nalać wodę i zakwasić ją octem. Korzenie skorzonery umyć dokładnie. Następnie obrać nożykiem lub skrobaczką do warzyw (najlepiej w gumowych rękawiczkach). Bezpośrednio po zdjęciu skórki, korzonki wkładać do zakwaszonej wody, aby pozostały białe. Zagotować wodę z solą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i wlać do wrzątku. Następnie do garnka z wrzątkiem włożyć przygotowane korzenie i gotować do miękkości, około 20 minut. Tartą bułkę lekko zrumienić na patelni, dodać masło. Ugotowaną skorzonerę odcedzić, ułożyć na półmisek i polać tartą bułką z masłem.

Moja propozycja:

Skorzonera jest świetnym dodatkiem do mięs duszonych i pieczonych.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Skorzonera, czyli polskie szparagiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.