Wyjątkowy sernik ze śliwkami, owiany aromatem migdałów i wanilii.



Ciasto:Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego
- 1,5 kg śliwek brutto z pestkami
- 3 - 4 łyżki tartej bułki
- 500 g sera twarogowego, zmielonego
- 3 jajka
- 3 białka
- budyń waniliowy
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 50 g płatków migdałowych
- kilka kropli olejku migdałowego
Sposób wykonania
Śliwki. Śliwki opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć na cedzak, odczekać aby ociekły z wody. Następnie pousuwać pestki oraz ogonki i podzielić na ćwiartki. Włożyć do miski. Przed nałożeniem na ciasto obsypać bułką tartą.
Ciasto. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać żółtka, masło, śmietanę. Wszystkie składniki posiekać nożem aby powstała jednorodna kruszonka. Blaszkę wymościć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie ciasto.
Ser. Do miski wbić trzy żółtka, dodać cukier, ubić mikserem na pulchną masę. Następnie dodać zmielony ser i dobrze wymieszać łyżką. Dodać sypki budyń i ponownie wymieszać łyżką. Pozostałe sześć białek ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć wszystkie składniki.Kruszonka. Do miski włożyć mąkę, cukier, masło oraz parę kropli olejku migdałowego i zagnieść ręcznie kruszonkę. Na końcu dodać płatki migdałowe i lekko wymieszać z kruszonką.Do blaszki, w której jest już ciasto, włożyć ćwiartki śliwek obsypane bułką tartą. Na warstwę śliwek rozłożyć równomiernie masę serową. Ostatnią warstwą jest migdałowa kruszonka. Tak przygotowany sernik ze śliwkami włożyć do piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180°C, najlepiej z termoobiegiem.Moja propozycja:
Sernik ze śliwkami, jak każdy sernik, najlepiej smakuje następnego dnia.
0 komentarzy do: “Sernik ze śliwkami”Dodaj swój