591 Sernik z wiśniami na talerzyku.

Sernik z wiśniami

Pyszny sernik z wiśniami na kruchym spodzie zadowoli najbardziej wybrednych.

Dla tylu osób Tortownica 28 cm Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 80 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
  • 750 g białego sera
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
Warstwa wiśniowa:
  • wiśnie wydrylowane z 2 słoików kompotów (każdy po 680 g, po odsączeniu 360 g)
  • 0,75 l kompotu od wiśni
  • 5 łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Boki tortownicy nasmarować tłuszczem i obsypać mąką. Z papieru do pieczenia wyciąć koło wielkości dna tortownicy i włożyć do formy. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać żółtka, jogurt i posiekać nożem aby powstała kruszonka. Ciasto przełożyć do formy.

Ser. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Masło roztopić w rondelku. Cukier, dwa jajka, dwa białka ubić na puszystą masę, dodać ser i dobrze  wymieszać. Do masy serowej wsypać budyń i ponownie wymieszać. Na końcu dodać masło roztopione, ale nie gorące i połączyć wszystkie składniki. Masę serową przełożyć do tortownicy na kruszonkę. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180°C.

Wiśnie. Wiśnie dobrze odcedzić na sicie. Do rondelka wsypać odmierzoną żelatynę i zalać stoma milimetrami kompotu wiśniowego. Kiedy dobrze napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści, ale nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę dodać do reszty kompotu, wymieszać, odstawić by galaretka zaczęła tężeć.Na wystudzonym cieście, gęsto poukładać wiśnie i zalać tężejącą galaretką.

Moja rada:

Sernik z wiśniami przechowywać w lodówce.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Sernik z wiśniamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.