Pyszny sernik z wiśniami na kruchym spodzie zadowoli najbardziej wybrednych.
Tortownica 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 80 min.SkładnikiCiasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 g białego sera
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 2 jajka
- 2 białka
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g masła
- wiśnie wydrylowane z 2 słoików kompotów (każdy po 680 g, po odsączeniu 360 g)
- 0,75 l kompotu od wiśni
- 5 łyżeczek żelatyny
Sposób wykonania
Ciasto. Boki tortownicy nasmarować tłuszczem i obsypać mąką. Z papieru do pieczenia wyciąć koło wielkości dna tortownicy i włożyć do formy. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać żółtka, jogurt i posiekać nożem aby powstała kruszonka. Ciasto przełożyć do formy.
Ser. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Masło roztopić w rondelku. Cukier, dwa jajka, dwa białka ubić na puszystą masę, dodać ser i dobrze wymieszać. Do masy serowej wsypać budyń i ponownie wymieszać. Na końcu dodać masło roztopione, ale nie gorące i połączyć wszystkie składniki. Masę serową przełożyć do tortownicy na kruszonkę. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180°C.
Wiśnie. Wiśnie dobrze odcedzić na sicie. Do rondelka wsypać odmierzoną żelatynę i zalać stoma milimetrami kompotu wiśniowego. Kiedy dobrze napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści, ale nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę dodać do reszty kompotu, wymieszać, odstawić by galaretka zaczęła tężeć.Na wystudzonym cieście, gęsto poukładać wiśnie i zalać tężejącą galaretką.Moja rada:
Sernik z wiśniami przechowywać w lodówce.
0 komentarzy do: “Sernik z wiśniami”Dodaj swój