Upieczony kawałek sernika na talerzyku.

Sernik z owocami

Wykwintny sernik z owocami, który zadowoli najwybredniejszych smakoszy.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min.  
Składniki   Składniki

Ciasto:

  • 480 g mąki (3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Ser:

  • 750 g białego sera
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • owoce np. puszka brzoskwiń
  • 5 białek
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Umyć jajka. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia posiekać nożem aby powstała kruszonka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło.

Ser przecisnąć przez prasę lub zmielić w maszynce.  Dwa jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i wymieszać. Dolać roztopione, ale nie gorące, masło  i wymieszać.

Trzy czwarte kruszonkowego ciasta rozłożyć na blaszce, na nim równomiernie rozsmarować masę serową. Na masę serową położyć dzwonka brzoskwiń. Białka i szklankę  cukru ubić, dołożyć łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć. Polewą z białek pokryć brzoskwinie. Na wierzchu rozsypać pozostałe ciasto, które będzie jego kruszonką. Piec w temperaturze 175°C około 40 minut.

Moja propozycja:

Do sernika możemy użyć brzoskwiń w puszce, ale również innych owoców, sezonowych na przykład wiśni, porzeczek czy moreli.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

2 komentarzy do: “Sernik z owocamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.