Wykwintny sernik z owocami, który zadowoli najwybredniejszych smakoszy.



Składniki
Ciasto:
- 480 g mąki (3 szklanki)
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Ser:
- 750 g białego sera
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g masła
- owoce np. puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
Ciasto. Umyć jajka. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia posiekać nożem aby powstała kruszonka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Roztopić masło.
Ser przecisnąć przez prasę lub zmielić w maszynce. Dwa jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać ser i wymieszać. Następnie dodać budyń i wymieszać. Dolać roztopione, ale nie gorące, masło i wymieszać.
Trzy czwarte kruszonkowego ciasta rozłożyć na blaszce, na nim równomiernie rozsmarować masę serową. Na masę serową położyć dzwonka brzoskwiń. Białka i szklankę cukru ubić, dołożyć łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć. Polewą z białek pokryć brzoskwinie. Na wierzchu rozsypać pozostałe ciasto, które będzie jego kruszonką. Piec w temperaturze 175°C około 40 minut.
Moja propozycja:
Do sernika możemy użyć brzoskwiń w puszce, ale również innych owoców, sezonowych na przykład wiśni, porzeczek czy moreli.
Thanks, great article.
Thanks for comment. I hope cheesecake was tasty. Please, visit our site for more delicious recipes.