Sernik z kremówką na talerzyku.

Sernik z kremówką

Kruchy spód a na nim delikatny, puchaty sernik z kremówką owiany aromatem wanilii. Pyszności.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 70 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
  • 1 kg sera białego
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 330 ml śmietanki kremówki (duży kubek)
  • 60 g  budyniu waniliowego bez cukru (1,5 opakowania)
  • 10 jaj
  • 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Zrobić ciasto. Masło, mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka z dwiema łyżkami cukru ubić na gęstą masę wraz z cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser, budyń i wymieszać. Z białek i pozostałego cukru ubić gęstą pianę, dodać do masy serowej. Śmietankę kremówkę ubić i również dołożyć do reszty składników. Wszystko bardzo delikatnie połączyć łyżką, aby ubite białka i śmietana nie rozpuścił się.

Na dnie przygotowanej formy, rozgnieść równomiernie ciasto, ponakłuwać widelcem, a na nie przełożyć masę serową. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na na 160°C i piec około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sernik za bardzo się rumieni, należy nakryć wierzch papierem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Sernik z kremówkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.