Kruchy spód a na nim delikatny, puchaty sernik z kremówką owiany aromatem wanilii. Pyszności.
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 70 min.SkładnikiCiasto:
- 125 g masła
- 1 jajko
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera białego
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 330 ml śmietanki kremówki (duży kubek)
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru (1,5 opakowania)
- 10 jaj
- 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania
Zrobić ciasto. Masło, mąkę, cukier, jajko i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Żółtka z dwiema łyżkami cukru ubić na gęstą masę wraz z cukrem waniliowym. Dodać zmielony ser, budyń i wymieszać. Z białek i pozostałego cukru ubić gęstą pianę, dodać do masy serowej. Śmietankę kremówkę ubić i również dołożyć do reszty składników. Wszystko bardzo delikatnie połączyć łyżką, aby ubite białka i śmietana nie rozpuścił się.
Na dnie przygotowanej formy, rozgnieść równomiernie ciasto, ponakłuwać widelcem, a na nie przełożyć masę serową. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na na 160°C i piec około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sernik za bardzo się rumieni, należy nakryć wierzch papierem.
Jeszcze jak