Puszysta, śmietankowa masa serowa, karmelowe ciasto a wokół unoszący się aromat wanilii... Dwukolorowy sernik z karmelem, rozkosz dla podniebienia.
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 125 g masła
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 9 łyżek wody
- 240 g mąki (1,5 szklanki)
- 3 jajka rozdzielone
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera białego (wiaderko)
- 150 g cukru
- 2 łyżki masła
- 3 jajka rozdzielone
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania
Ciasto. Do rondla wlać dwie łyżki wody i dwie łyżki cukru, podgrzewać tak długo aż powstanie karmel. Dodać pozostałą wodę, cukier, imbir, a na końcu masło. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić, gdy masa przestygnie dodać trzy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć. Na końcu dodać trzy ubite białka i delikatnie wymieszać ciasto. W czasie gdy masa karmelowa stygnie, należy przygotować masę serową.
Masa serowa. Cukier wsypać do miski, dodać trzy żółtka i utrzeć na pulchną masę. Następnie dołożyć ser, budyń, cukier waniliowy i wymieszać. Rozpuścić masło, dodać do masy serowej i ponownie wymieszać. Na końcu ubić pozostałe trzy białka i delikatnie połączyć z resztą składników.Wymościć blaszkę papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć ciasto karmelowe i równomiernie rozsmarować. Na nie nałożyć masę serową, wygładzić, a następnie poprzekręcać łyżką ciasto z masą serową dla uzyskania efektownych wzorów w serniku. Piec w temperaturze 180°C około 50 minut.
0 komentarzy do: “Sernik z karmelem”Dodaj swój