Sernik z karmelem na talerzyku.

Sernik z karmelem

Puszysta, śmietankowa masa serowa, karmelowe ciasto a wokół unoszący się aromat wanilii...  Dwukolorowy sernik z karmelem, rozkosz dla podniebienia.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Ciasto:
  • 125 g masła
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 9 łyżek wody
  • 240 g mąki (1,5 szklanki)
  • 3 jajka rozdzielone
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego (wiaderko)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka rozdzielone
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Do rondla wlać dwie łyżki wody i dwie łyżki cukru, podgrzewać tak długo aż powstanie karmel. Dodać pozostałą wodę, cukier, imbir, a na końcu masło. Podgrzewać do  momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić, gdy masa przestygnie dodać trzy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć. Na końcu dodać trzy  ubite białka i delikatnie wymieszać ciasto. W czasie gdy masa karmelowa stygnie, należy przygotować masę serową.

Masa serowa. Cukier wsypać do miski, dodać trzy żółtka i utrzeć na pulchną masę. Następnie dołożyć ser, budyń, cukier waniliowy i wymieszać. Rozpuścić masło, dodać do masy serowej i ponownie wymieszać. Na końcu ubić pozostałe trzy białka i delikatnie połączyć z resztą składników.Wymościć blaszkę papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć ciasto karmelowe i równomiernie rozsmarować. Na nie nałożyć masę serową, wygładzić, a następnie poprzekręcać łyżką ciasto z masą serową dla uzyskania efektownych wzorów w serniku. Piec w temperaturze 180°C około 50 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Sernik z karmelemDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.