Sernik wiedeński to prawdziwy cesarz wśród serników.
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 2 kg sera białego
- 10 jaj (rozdzielone żółtka i białka)
- 100 g mąki (10 płaskich łyżek)
- 360 g cukru (2 szklanki)
- 125 g masła (0,5 kostki)
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
- rodzynki, skórka pomarańczowa
Sposób wykonania
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser biały zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, włożyć do dużej miski. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Stopić masło. Żółtka z jedną szklanką cukru ubić na puszystą masę i połączyć delikatnie ze zmielonym serem. Dodać przesianą mąkę, cukier waniliowy, rodzynki (opłukane i osuszone), pokrojoną skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. W końcu wlać rozpuszczone masło i lekko powiązać z masą serową. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo drugą szklankę cukru. Sztywną, lśniącą pianę przełożyć do reszty składników i delikatnie połączyć łyżką. Przygotowaną masą sernikową wypełnić blaszkę do pieczenia. Sernik wiedeński piec w temperaturze 160°C przez 40 - 50 minut, powinien się lekko zrumienić. Upieczone ciasto pozostawić do ostudzenia w formie.
Sernik wiedeński można upiec w tortownicy. Należy wówczas zmniejszyć porcję składników o połowę.
Moja propozycja:
Do sernika wiedeńskiego można podać bitą śmietanę, będzie jeszcze wykwintniejszy.
0 komentarzy do: “Sernik wiedeński”Dodaj swój