Porcja sernika wiedeńskiego na talerzyku.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to prawdziwy cesarz wśród serników.

Dla tylu osób Blaszka: 25 cm x 35 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 kg sera białego
  • 10 jaj (rozdzielone żółtka i białka)
  • 100 g mąki (10 płaskich łyżek)
  • 360 g cukru (2 szklanki)
  • 125 g masła (0,5 kostki)
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • rodzynki, skórka pomarańczowa
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser biały zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę, włożyć do dużej miski. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Stopić masło. Żółtka z jedną szklanką cukru ubić na puszystą masę i połączyć delikatnie ze  zmielonym serem. Dodać przesianą mąkę, cukier waniliowy, rodzynki (opłukane i osuszone), pokrojoną skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. W  końcu wlać rozpuszczone masło i lekko powiązać z masą serową. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo drugą szklankę cukru. Sztywną, lśniącą pianę przełożyć do reszty składników i delikatnie połączyć łyżką. Przygotowaną masą sernikową wypełnić blaszkę do pieczenia. Sernik wiedeński piec w temperaturze 160°C przez 40 - 50 minut, powinien się lekko zrumienić. Upieczone ciasto pozostawić do ostudzenia w formie.

Sernik wiedeński można upiec w tortownicy. Należy wówczas zmniejszyć porcję składników o połowę.

Moja propozycja:

Do sernika wiedeńskiego można podać bitą śmietanę, będzie jeszcze wykwintniejszy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Sernik wiedeńskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.