Wspaniały sernik krakowski. Kruchy maślany spód, w środku pyszna masa serowa muśnięta cytrynowym aromatem, a wierzch ozdobiony kratką z ciasta.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 100 min.Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1,5 kg białego sera
- 10 jaj
- 125 g masła
- 350 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g mąki
- otarta skórka z cytryny
Sposób wykonania
Ciasto. Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mąkę z masłem szybko rozetrzeć w rękach. Dodać śmietanę, ubite żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu trzecią część ciasta odłożyć na wierzch, a resztę rozwałkować na cienki placek, nakłuć w paru miejscach widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 - 15 minut.
Masa serowa. Ser przecisnąć przez praskę. Masło stopić. Żółtka z połową cukru ubić na pulchną masę, dodać do sera wraz z cukrem waniliowym, mąką i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać płynne masło i ponownie wymieszać Białka ubić z pozostałym cukrem, przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Następnie przełożyć ją na podpieczony spód. Pozostawioną część ciasta rozwałkować na stolnicy, pociąć na wąskie paski i ułożyć na masie serowej kratkę. Piec sernik krakowski w temperaturze 160°C około 50 minut.
0 komentarzy do: “Sernik krakowski”Dodaj swój