Sernik krakowski na talerzyku.

Sernik krakowski

Wspaniały sernik krakowski. Kruchy maślany spód, w środku  pyszna masa serowa  muśnięta cytrynowym aromatem, a wierzch ozdobiony kratką z ciasta.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm   Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 100 min. 
Składniki   Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,5 kg białego sera
  • 10 jaj
  • 125 g masła
  • 350 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g mąki
  • otarta skórka z cytryny
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ciasto. Żółtka z cukrem ubić mikserem. Mąkę z masłem szybko rozetrzeć w rękach. Dodać śmietanę, ubite żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu trzecią część ciasta odłożyć na wierzch, a resztę rozwałkować na cienki placek, nakłuć w paru miejscach widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 - 15 minut.

Masa serowa. Ser przecisnąć przez praskę. Masło stopić. Żółtka z połową cukru ubić na pulchną masę, dodać do sera wraz z cukrem waniliowym, mąką i otartą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać. Następnie wlać płynne masło i ponownie wymieszać Białka ubić z pozostałym cukrem, przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Następnie przełożyć ją na podpieczony spód. Pozostawioną część ciasta rozwałkować na stolnicy, pociąć na wąskie paski i ułożyć na masie serowej kratkę. Piec sernik krakowski w temperaturze 160°C około 50 minut.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Sernik krakowskiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.