Sernik dwukolorowy jest pysznym dodatkiem do kawy na sobotni wieczór.
Blaszka: 25 cm x 35 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 125 g masła
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 7 łyżek wody
- 240 g mąki
- 3 jajka rozdzielone
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera białego (wiaderko)
- 150 g cukru
- 2 łyżki masła
- 3 jajka rozdzielone
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
Sposób wykonania
Wykonanie ciasta
Kakao, masło, cukier, cukier waniliowy, wodą włożyć do większego garnka i podgrzać, aż wszystkie składniki rozpuszczą się. Odstawić, gdy masa przestygnie dodać mąkę, trzy żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ubić pozostałe trzy białka, dołożyć do garnka i delikatnie połączyć z resztą składników.
Masa serowa
Cukier wsypać do miski, dodać trzy żółtka i dokładnie utrzeć. Kiedy masa stanie się puszysta dołożyć ser, budyń i wymieszać. Następnie roztopione masło połączyć z masą serową. Na końcu ubić pozostałe trzy białka i połączyć delikatnie z resztą składników.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Na spód blachy wyłożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Na nią nałożyć masę serową i wygładzić. Można troszkę te warstwy wymieszać, już na blaszce, wówczas po upieczeniu uzyskamy ciekawe wzory. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut.
0 komentarzy do: “Sernik dwukolorowy”Dodaj swój