Wytworny sernik czekoladowy z rześką czarną porzeczką.
Blaszka: 25 x 35 cm Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Ciasto:
- 480 g mąki (3 szklanki)
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 750 g białego sera
- 90 g cukru (0,5 szklanki)
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g masła
- 500 g czarnej porzeczki
- 5 białek
- 180 g cukru (1 szklanka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
Czarną porzeczkę opłukać i obrać z gałązek, a następnie pozostawić na cedzaku, aby ociekła z wody. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, twarde masło, żółtka, kakao, cukier i proszek do pieczenia posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Podzielić ciasto na trzy części. Roztopić 50 gram masła. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dwa jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać do sera i wymieszać. Następnie wsypać budyń, wymieszać. Na końcu wlać roztopione, ale nie gorące, masło i dokładnie połączyć wszystkie składniki masy serowej. Na blaszce równomiernie rozłożyć dwie trzecie ciasta, przykryć go masą serową, a niej rozłożyć owoce czarnej porzeczki. Pozostałe pięć białek ubić ze szklanką cukru na gęstą pianę, dołożyć łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć. Pianą z białek pokryć masę serową z owocami czarnej porzeczki. Wierzch posypać pozostałą trzecią częścią ciasta. Sernik czekoladowy piec w temperaturze 180°C około 50 minut.
Moja propozycja:
Do sernika czekoladowego można użyć innych owoców. Powinny one być wyraziste w smaku, tak jak wiśnie czerwona porzeczka lub agrest.
0 komentarzy do: “Sernik czekoladowy z czarną porzeczką”Dodaj swój