Sernik czekoladowy na talerzyku.

Sernik czekoladowy z czarną porzeczką

Wytworny sernik czekoladowy z rześką czarną porzeczką.

Dla tylu osób Blaszka: 25 x 35 cm   Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki

Ciasto:

  • 480 g mąki (3 szklanki)
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:

  • 750 g białego sera
  • 90 g cukru (0,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 5 białek
  • 180 g cukru (1 szklanka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Czarną porzeczkę opłukać i obrać z gałązek, a następnie pozostawić na cedzaku, aby ociekła z wody. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, twarde masło, żółtka, kakao, cukier i proszek do pieczenia posiekać nożem, aż powstanie kruszonka. Podzielić ciasto na trzy części. Roztopić 50 gram masła. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dwa jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać do sera i wymieszać. Następnie wsypać budyń, wymieszać. Na końcu wlać roztopione, ale nie gorące, masło i dokładnie połączyć wszystkie składniki masy serowej. Na blaszce równomiernie rozłożyć dwie trzecie ciasta, przykryć go masą serową, a niej rozłożyć owoce czarnej porzeczki. Pozostałe pięć białek ubić ze szklanką cukru na gęstą pianę, dołożyć łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie połączyć. Pianą z białek pokryć masę serową z owocami czarnej porzeczki. Wierzch posypać pozostałą trzecią częścią ciasta. Sernik czekoladowy piec w temperaturze 180°C około 50 minut.

Moja propozycja:

Do sernika czekoladowego można użyć innych owoców. Powinny one być wyraziste w smaku, tak jak wiśnie czerwona porzeczka lub agrest.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Sernik czekoladowy z czarną porzeczkąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.