Serdelki w kożuszkach, czyli otulone wytrawnym drożdżowym ciastem z nutą kolendry, kminku, posypane siemieniem lnianym.



Składniki
- 6 serdelków ok. 300 g
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki orkiszowej
- 50 ml mleka
- 20 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżka siemienia lnianego
- sól
Sposób wykonania
Do miski wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, przykryć świeżym ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać obydwie przesiane mąki, oliwę z oliwek, kolendrę, kminek, jedno całe jajko i białko z drugiego, szczyptę soli i dobrze wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na sześć części. Posypać stolnicę mocno mąką oraz maczając dłonie w mące otulić nim każdy serdelek, końcówek nie zalepiać. Pozostawionym żółtkiem posmarować i oprószyć siemieniem lnianym wierzch ciasta z serdelkami. Piec w temperaturze 175°C przez 15 - 20 minut. Podawać ciepłe z sezonową surówką.
Moja propozycja:
Serdelki w kożuszkach znakomicie komponują się smakowo z sałatką zrobioną z cebuli, pomidorów i ogórków.
0 komentarzy do: “Serdelki w kożuszkach”Dodaj swój