Serdelki w kożuszkach na talerzu z sałatką.

Serdelki w kożuszkach

Serdelki w kożuszkach, czyli otulone wytrawnym drożdżowym ciastem z nutą kolendry, kminku, posypane siemieniem lnianym.

Dla tylu osób Dlaosób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 serdelków ok. 300 g
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 50 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Do miski wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem, przykryć świeżym ręczniczkiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać obydwie przesiane mąki, oliwę z oliwek, kolendrę, kminek, jedno całe jajko i białko z drugiego, szczyptę soli i dobrze wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na sześć części. Posypać stolnicę mocno mąką oraz maczając dłonie w mące otulić nim każdy serdelek,  końcówek nie zalepiać. Pozostawionym żółtkiem posmarować i oprószyć siemieniem lnianym wierzch ciasta z serdelkami. Piec w temperaturze 175°C przez 15 - 20 minut. Podawać ciepłe z sezonową surówką.

Moja propozycja:

Serdelki w kożuszkach znakomicie komponują się smakowo z sałatką zrobioną z cebuli, pomidorów i ogórków.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Serdelki w kożuszkachDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.