Ser panierowany smażony z bukietem warzyw - błyskawiczny obiad.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 400 g sera żółtego twardego
- 100 ~150 ml mleka
- bułka tarta
- klarowane masło do smażenia
- warzywa sezonowe według uznania (np. brokuły, marchewka, groszek, kalafior szparagi... )
Sposób wykonania
Ser oczyścić ze skórki, pokroić na grube plastry (1,5 do 2 centymetrów). Wlać mleko na duży talerz, a na drugi wsypać tartą bułkę. Przygotowane kawałki sera moczyć w mleku, następnie obtaczać w bułce tartej. Każdy kawałek przycisnąć, aby panierunek dobrze się trzymał. Smażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Ser zrumienić z obu stron, nie trzymać na patelni za długo, gdyż może się rozpuścić. Przekładać ser bezpośrednio na talerze aby nie wystygł i podawać z bukietem sezonowych warzyw ugotowanych najlepiej na parze. Na warzywa można położyć wiórki świeżego masła.
Moja propozycja:
Panierowany ser smażony na gorąco może być podany z bukietem warzyw, ale również z ciemnym pieczywem, sałatą lub surówką z warzyw.
0 komentarzy do: “Ser panierowany smażony”Dodaj swój