Ser panierowany z bukietem warzyw.

Ser panierowany smażony

Ser panierowany smażony z bukietem warzyw - błyskawiczny obiad.

Dla tylu osób Dla 4 osób Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min.
Składniki Składniki
  • 400 g sera żółtego twardego
  • 100 ~150 ml mleka
  • bułka tarta
  • klarowane masło do smażenia
  • warzywa sezonowe według uznania (np. brokuły, marchewka, groszek, kalafior szparagi... )
Sposób wykonania Sposób wykonania

Ser oczyścić ze skórki, pokroić na grube plastry (1,5 do 2 centymetrów). Wlać mleko na duży talerz, a na drugi wsypać tartą bułkę. Przygotowane kawałki sera moczyć w mleku, następnie obtaczać w bułce tartej. Każdy kawałek przycisnąć, aby panierunek dobrze się trzymał. Smażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Ser zrumienić z obu stron, nie trzymać na patelni za długo, gdyż może się rozpuścić. Przekładać ser bezpośrednio na talerze aby nie wystygł i podawać z bukietem sezonowych warzyw ugotowanych najlepiej na parze. Na warzywa można położyć wiórki świeżego masła.

Moja propozycja:

Panierowany ser smażony na gorąco może być podany z bukietem warzyw, ale również z ciemnym pieczywem, sałatą lub surówką z warzyw.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Ser panierowany smażonyDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.