To nie pomyłka! Schab w zupach, nie zupa ze schabem.
Dla 6 - 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1300 g schabu bez kości
- 400 g śmietany 12% (duży kubek)
- 1 zupa grzybowa w proszku (48 g)
- 1 zupa cebulowa w proszku (31 g)
Sposób wykonania
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości dwóch centymetrów. Do miseczki przelać śmietanę, dosypać obydwie zupy w proszku, wymieszać. W naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie poukładać plastry schabu, polać równomiernie śmietanowym sosem. Mięsa nie solić, gdyż zupy są wystarczająco słone! Naczynie przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 90 minut w temperaturze 200°C.
Moja propozycja:
Do schabu w zupach bardzo dobrze smakują ziemniaki puree, które można posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Powstały sos z zup i śmietany jest aromatyczny, dlatego dobrym uzupełnieniem dania są warzywa delikatne w smaku na przykład brokuły i gotowane marchewki.
0 komentarzy do: “Schab w zupach”Dodaj swój