Aromatyczny schab suszony, bez sztucznych konserwantów, prosty w wykonaniu i wspaniały w smaku.
Dla wielu osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1,5 kg schabu
- 90 g cukru ( 0,5 szklanki)
- 150 g soli (0,5 szklanki)
- 1 płaska łyżka soli peklowej
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- gaza, sznurek
Sposób wykonania
Schab umyć, osuszyć, włożyć do naczynia, obsypać cukrem, przykryć i odłożyć do lodówki na 40 godzin. W tym czasie obracać mięso parę razy. Następnie schab umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć ponownie do czystego naczynia, zasypać solą oraz łyżką soli peklowej i analogicznie odłożyć do lodówki na następne 40 godzin, w międzyczasie obracając je. Ponownie obmyć mięso zimną wodą, osuszyć bardzo dokładnie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać zioła, wymieszać i obłożyć schab gęstą bejcą. Zawinąć w gazę, na dwóch końcach związać sznurkami i powiesić w przewiewnym miejscu na cztery doby.
Moje spostrzeżenie:
Schab suszony przygotowany prostym domowym sposobem zachowuje świeżość długo, zdecydowanie dłużej niż wędliny kupione w sklepie.
Jadłam, smaczna ta samodzielnie zrobiona szyneczka. Bardzo aromatyczna, krucha i o właściwej wilgotności. Faktycznie dłużej zachowuje świeżość. Trzeba poświęcić trochę czasu ale warto, szczególnie na święta.
Dziękujemy za komentarz i cieszymy się, że Pani smakowało. Pozdrawiamy.