Gotowy, pokrojony w plastry schab suszony.

Schab suszony

Aromatyczny schab suszony, bez sztucznych konserwantów, prosty w wykonaniu i wspaniały w smaku.

Dla tylu osób Dla wielu osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 1,5 kg schabu
  • 90 g cukru ( 0,5 szklanki)
  • 150 g soli (0,5 szklanki)
  • 1 płaska łyżka soli peklowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka kolendry mielonej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • gaza, sznurek
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab umyć, osuszyć, włożyć do naczynia, obsypać cukrem, przykryć i odłożyć do lodówki na 40 godzin. W tym czasie obracać mięso parę razy. Następnie schab umyć dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć ponownie do czystego naczynia, zasypać solą oraz łyżką soli peklowej i analogicznie odłożyć do lodówki na następne 40 godzin, w międzyczasie obracając je. Ponownie obmyć mięso zimną wodą, osuszyć bardzo dokładnie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać zioła, wymieszać i obłożyć schab gęstą bejcą. Zawinąć w gazę, na dwóch końcach związać sznurkami i powiesić w przewiewnym miejscu na cztery doby.

Moje spostrzeżenie:

Schab suszony przygotowany prostym domowym sposobem zachowuje świeżość długo, zdecydowanie dłużej niż wędliny kupione w sklepie.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

2 komentarzy do: “Schab suszonyDodaj swój

  1. Jadłam, smaczna ta samodzielnie zrobiona szyneczka. Bardzo aromatyczna, krucha i o właściwej wilgotności. Faktycznie dłużej zachowuje świeżość. Trzeba poświęcić trochę czasu ale warto, szczególnie na święta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.