Schab po cygańsku czyli solidne plastry mięsa w cebulowym sosie pachnącym zielem angielskim.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 3 plastry schabu po 200 g
- 1 łyżka kaszki manny
- 1 duża cebula
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Kulki ziela angielskiego utłuc w moździerzu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Plastry schabu opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i kaszką manną, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wody, dodać cebulę, listki laurowe i rozkruszone ziele angielskie, dusić pod przykrycie do miękkości. W trakcie duszenia kaszka manna pęcznieje a woda wyparowuje, dlatego należy od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie podlać wodą. Gdy mięso jest miękkie, a cebula rozgotowana doprawić sosem sojowym oraz pieprzem.
Moja propozycja:
Schab po cygańsku bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną oraz z surówką z kapusty.
0 komentarzy do: “Schab po cygańsku”Dodaj swój