Schab po cygańsku na talerzu z dodatkami.

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku czyli solidne plastry mięsa w cebulowym sosie pachnącym zielem angielskim.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 3 plastry schabu po 200 g
  • 1 łyżka kaszki manny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2  listki laurowe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kulki ziela angielskiego utłuc w moździerzu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Plastry schabu opłukać, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i kaszką manną, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką  ilością wody, dodać cebulę, listki laurowe i rozkruszone ziele angielskie, dusić pod przykrycie do miękkości. W trakcie duszenia kaszka manna pęcznieje a woda wyparowuje, dlatego należy od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie podlać wodą. Gdy mięso jest miękkie, a cebula rozgotowana doprawić sosem sojowym oraz pieprzem.

Moja propozycja:

Schab po cygańsku bardzo dobrze smakuje z kaszą gryczaną  oraz z surówką z kapusty.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Schab po cygańskuDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.