Schab z oczkiem owocowym ozdobą każdego świątecznego stołu.
Dla 6 ~ 8 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1,2 ~1,5 kg
- 200 ~ 250 g suszonych owoców (śliwek, moreli, rodzynek)
- 1 łyżka majeranku
- 1 listek laurowy
- 6 ~ 8 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka mąki krupczatki
Sposób wykonania
Schab opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Długim nożem zrobić otwór przez środek mięsa (patrz zdjęcie), następnie wypełnić go suszonymi owocami: śliwkami, morelami i rodzynkami. Dodrze jest zabezpieczyć owoce przed wypadnięciem wykałaczkami (patrz zdjęcie), gdyż podczas duszenia owocowy farsz pęcznieje. Tak przygotowany schab należy posypać majerankiem, solą i odłożyć do lodówki na około dwie godziny. Rozgrzać olej w garnku, oprószyć mięso mąką i zrumienić z każdej strony, wlać parę łyżek wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie, imbir i około pięciu suszonych śliwek. Przykryć garnek pokrywką i dusić do miękkości. Sos, który odparował, uzupełniać wodą. Gdy schab jest miękki, wyjąć, pokroić w grubsze plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zaciągnąć odrobiną mąki krupczatki. Ewentualnie posolić i popieprzyć. Sos podawać oddzielnie w sosjerce, aby mięso na półmisku prezentowało się w pełnej krasie.
Moja propozycja:
Do tak przyrządzonego schabu pasują ziemniaki z wody, kasze, kluski, warzywa gotowane na parze oraz surówki. Schab nadziewany suszonymi owocami świetnie smakuje również na zimno.
0 komentarzy do: “Schab nadziewany suszonymi owocami”Dodaj swój