Gotowy schab pokrojony na desce.

Schab nadziewany suszonymi owocami

Schab z oczkiem owocowym ozdobą każdego świątecznego stołu.

Dla tylu osób Dla 6 ~ 8 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min.  
Składniki   Składniki
  • 1,2 ~1,5 kg
  • 200 ~ 250 g suszonych owoców (śliwek, moreli, rodzynek)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 6 ~ 8 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Długim nożem zrobić otwór przez środek mięsa (patrz zdjęcie), następnie wypełnić go suszonymi owocami: śliwkami, morelami i rodzynkami. Dodrze jest zabezpieczyć owoce przed wypadnięciem wykałaczkami (patrz zdjęcie), gdyż podczas duszenia owocowy farsz pęcznieje. Tak przygotowany schab należy posypać majerankiem, solą i odłożyć do lodówki na około dwie godziny. Rozgrzać olej w garnku, oprószyć mięso mąką i zrumienić z każdej strony, wlać parę łyżek wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie, imbir i około pięciu suszonych śliwek. Przykryć garnek pokrywką i dusić  do miękkości. Sos, który odparował, uzupełniać wodą. Gdy schab jest miękki, wyjąć, pokroić w grubsze  plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można go zaciągnąć odrobiną mąki krupczatki. Ewentualnie posolić i popieprzyć. Sos podawać oddzielnie w sosjerce, aby mięso na półmisku prezentowało się w pełnej krasie.

Moja propozycja:

Do tak przyrządzonego schabu pasują ziemniaki z wody, kasze, kluski, warzywa gotowane na parze oraz surówki. Schab nadziewany suszonymi owocami świetnie smakuje również na zimno.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Schab nadziewany suszonymi owocamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.