Sałatka ziemniaczana z usmażonym śledziem na talerzu.

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana ze smażonymi śledziami zielonymi - takie proste, a jak smaczne.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
Sałatka ziemniaczana:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki octu winnego
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, imbir
Śledzie:
  • 4 płaty śledzi zielonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 cytryny
  • ok. 3 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Ziemniaki ugotować w mundurkach tzn. umyć, osolić, zalać wodą i gotować około 30 minut. Jeszcze ciepłe obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić je na łyżce oleju, a następnie zalać bulionem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać ocet winny, pozostały olej, imbir, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba) i polać ziemniaki. Odstawić na godzinę, w tym czasie ziemniaki wchłoną zalewę. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

Śledzie umyć, osuszyć. Każdy płat przeciąć wzdłuż na dwie części jednocześnie wycinając płetwy grzbietowe. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plastry. Ryby posolić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem, poprzekładać kawałkami cebuli, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki. Panierować w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony.

Moja propozycja:

Do sałatki ziemniaczanej świetnie smakują smażone śledzie zielone oraz inne ryby, ale jest ona również znakomitym dodatkiem do mięs z grilla.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Sałatka ziemniaczanaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.