Sałatka ziemniaczana ze smażonymi śledziami zielonymi - takie proste, a jak smaczne.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 60 min.Składniki
Sałatka ziemniaczana:
- 1 kg ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki octu winnego
- szklanka bulionu
- 3 łyżki oleju
- pęczek natki pietruszki
- sól, imbir
Śledzie:
- 4 płaty śledzi zielonych
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 cytryny
- ok. 3 łyżek mąki
- olej do smażenia
- sól
Sposób wykonania
Ziemniaki ugotować w mundurkach tzn. umyć, osolić, zalać wodą i gotować około 30 minut. Jeszcze ciepłe obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić je na łyżce oleju, a następnie zalać bulionem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać ocet winny, pozostały olej, imbir, sól (jeśli zachodzi taka potrzeba) i polać ziemniaki. Odstawić na godzinę, w tym czasie ziemniaki wchłoną zalewę. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Śledzie umyć, osuszyć. Każdy płat przeciąć wzdłuż na dwie części jednocześnie wycinając płetwy grzbietowe. Cebulę obrać, przeciąć na pół i pokroić w plastry. Ryby posolić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć majerankiem, poprzekładać kawałkami cebuli, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki. Panierować w mące, smażyć na mocno rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony.Moja propozycja:
Do sałatki ziemniaczanej świetnie smakują smażone śledzie zielone oraz inne ryby, ale jest ona również znakomitym dodatkiem do mięs z grilla.
0 komentarzy do: “Sałatka ziemniaczana”Dodaj swój