Delikatna sałatka z mandarynek, jajek, kukurydzy i ryżu.
Dla 4 ~ 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 100 g ryżu
- 6 mandarynek
- 6 jaj
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- sól, biały pieprz
Sposób wykonania
Opłukać ryż. Zagotować wodę, osolić, wsypać go i gotować około 20 minut. Gdy jest miękki, odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić. Następnie pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć na sicie. Mandarynki obrać ze skórek i porozdzielać na cząstki. Jeśli mandarynki są duże, można każdą cząstkę przeciąć na pół ostrym nożem, by nie wydusić soku. Parę kawałków mandarynki można odłożyć do ozdoby. Pozostałe składniki sałatki włożyć do miski, dodać około czterech łyżek majonezu, szczyptę soli, pieprzu białego i wymieszać. Sałatkę z mandarynkami przełożyć do salaterki, ozdobić pozostawionymi kawałkami owoców.
Moja propozycja:
Sałatka z mandarynkami jest smacznym dodatkiem do mięs, pasztetów, serów.
Można wzbogacić sałatkę pieczonym kurczakiem pokrojonym w kostkę, będzie wówczas daniem samym w sobie.
0 komentarzy do: “Sałatka z mandarynkami”Dodaj swój