Białe kwiatki, zielone kwiatki, obsypane świeżym pachnącym koperkiem czyli delikatna sałatka z kalafiora i brokuła.
Dla 4 ~ 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- natka koperku
- 2 ~ 3 łyżki gęstego majonezu
- sól, cukier
Sposób wykonania
Poodcinać same kwiatki z kalafiora i brokuła, opłukać je. W garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć kwiatki kalafiora, gotować przez siedem minut, a następnie wyłowić łyżką i odcedzić na sicie. Podobnie postąpić z kwiatkami brokuła, z tą różnicą, że należy je odgotować przez trzy minuty. Warzywa mają być jędrne. Po wystudzeniu, przełożyć do miski, dodać majonez, posiekany koperek, wymieszać i dwukolorowa sałatka z kalafiora gotowa.
Moja propozycja:
Sałatka z kalafiora jest świetnym dodatkiem do serów, szynek, pasztetów, zimnych pieczeni lub ryb.
0 komentarzy do: “Sałatka z kalafiora”Dodaj swój