Zielona krucha sałata ze słodkimi mandarynkami, chrupką marchewką, oblana orzeźwiającym sosem.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 15 min.Składniki
- 1 sałata masłowa
- 1 marchewka
- 4 mandarynki
- 0,5 pomarańczy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób wykonania
Sałatę umyć, osuszyć w wirówce. Marchewkę obrać i pokroić na zapałki. Mandarynki obrać, podzielić na dzwonka. Jeśli są duże można przeciąć ostrym nożem na pół, aby nie wydusić soku. Przygotować sos: wycisnąć sok z połowy pomarańczy, dolać ocet i olej, posolić według uznania, i dobrze roztrzepać. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać kawałki mandarynek i marchwi, polać przygotowanym sosem, wymieszać.
0 komentarzy do: “Sałata z mandarynkami”Dodaj swój