Gotowa sałata z czerwoną cebulą i winogronami w misce.

Sałata z czerwoną cebulą i winogronami

Trochę ostra, trochę słodka, trochę kwaśna i bardzo kolorowa sałata z czerwoną cebulą i winogronami.

Dla tylu osób Dla 4 - 6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 15 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 ogórek biały
  • kiść winogron bez pestek
  • 0,5 sałaty lodowej
  • 4 łyżki octu winnego jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Cebulę obrać, przekroić na cztery części, następnie w cienkie paseczki. Przełożyć do miski, posolić według własnego smaku, polać dwiema łyżkami octu jabłkowego i odstawić, aby się zmorzyła. Umyć i osuszyć ogórka, przeciąć wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Kiść winogron opłukać, poodrywać owoce, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są duże poprzekrawać na połówki. Sałatę opłukać, osuszyć i porozrywać na mniejsze kawałki.

Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać następne dwie łyżki octu jabłkowego oraz cukier puder i dobrze roztrzepać. Soli nie dodawać, gdyż cebula była solona. Do miski z cebulą dołożyć plasterki ogórka, cząstki winogron oraz kawałki sałaty, polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać

Moja propozycja:

Sałatka z czerwoną cebulą i winogronami jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb, czy smażonego sera.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Czerwona (modra) kapusta

Smacznego!

Zachęcamy do komentowania!

0 komentarzy do: “Sałata z czerwoną cebulą i winogronamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.