Trochę ostra, trochę słodka, trochę kwaśna i bardzo kolorowa sałata z czerwoną cebulą i winogronami.



Składniki
- 2 czerwone cebule
- 1 ogórek biały
- kiść winogron bez pestek
- 0,5 sałaty lodowej
- 4 łyżki octu winnego jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sól
Sposób wykonania
Cebulę obrać, przekroić na cztery części, następnie w cienkie paseczki. Przełożyć do miski, posolić według własnego smaku, polać dwiema łyżkami octu jabłkowego i odstawić, aby się zmorzyła. Umyć i osuszyć ogórka, przeciąć wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Kiść winogron opłukać, poodrywać owoce, osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są duże poprzekrawać na połówki. Sałatę opłukać, osuszyć i porozrywać na mniejsze kawałki.
Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać następne dwie łyżki octu jabłkowego oraz cukier puder i dobrze roztrzepać. Soli nie dodawać, gdyż cebula była solona. Do miski z cebulą dołożyć plasterki ogórka, cząstki winogron oraz kawałki sałaty, polać przygotowanym sosem i dobrze wymieszać
0 komentarzy do: “Sałata z czerwoną cebulą i winogronami”Dodaj swój