Gotowa rzepa w misce.

Rzepa z cynamonem i rodzynkami

Zwyczajna rzepa może też smakować egzotycznie.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 25 min.  
Składniki   Składniki
  • 1 kg rzepy
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 ~ 1 łyżeczka cynamonu
  • sól, imbir, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Rzepę oczyścić, opłukać i pokroić w grubą kostkę o boku około 2 cetymetrów. Zagotować wodę w garnku, wsypać do niej pół łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Włożyć przygotowaną rzepę i obgotować ją około 15 minut. Następnie odcedzić na durszlaku. W garnku rozpuścić masło i dodać cynamon. Gdy  uwolni swój aromat, dołożyć opłukane rodzynki i rzepę. Wszystko zamieszać, można doprawić jeszcze szczyptą soli, cukru czy imbiru. Poddusić około 10 minut. Odparować resztki wody mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.

Moja propozycja:

Rzepa jest świetnym ciepłym dodatkiem do obiadu, ale na zimno również smakuje dobrze.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Rzepa z cynamonem i rodzynkamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.