Zwyczajna rzepa może też smakować egzotycznie.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 25 min.Składniki
- 1 kg rzepy
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki masła
- 0,5 ~ 1 łyżeczka cynamonu
- sól, imbir, cukier
Sposób wykonania
Rzepę oczyścić, opłukać i pokroić w grubą kostkę o boku około 2 cetymetrów. Zagotować wodę w garnku, wsypać do niej pół łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Włożyć przygotowaną rzepę i obgotować ją około 15 minut. Następnie odcedzić na durszlaku. W garnku rozpuścić masło i dodać cynamon. Gdy uwolni swój aromat, dołożyć opłukane rodzynki i rzepę. Wszystko zamieszać, można doprawić jeszcze szczyptą soli, cukru czy imbiru. Poddusić około 10 minut. Odparować resztki wody mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
Moja propozycja:
Rzepa jest świetnym ciepłym dodatkiem do obiadu, ale na zimno również smakuje dobrze.
0 komentarzy do: “Rzepa z cynamonem i rodzynkami”Dodaj swój