Wieprzowe rumsztyki z ziemniakami duszonymi i fasolką szparagową.



Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego (szynki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia rumsztyków
Sposób wykonania
Zmielone mięso, mąkę ziemniaczaną, wodę, sól i pieprz dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Podzielić na cztery równe części, następnie uformować z nich cztery rumsztyki. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Porcje mięsa wkładać na rozgrzaną patelnię i smażyć. Po zarumienieniu przewrócić na drugą stronę. Obustronnie smażyć około 15 minut.
Moja propozycja:
Podawać z duszonymi ziemniakami, fasolką szparagową polaną zasmażką z bułki tartej i masła. Ziemniaki należy obrać i gotować 20 minut w osolonej wodzie, równocześnie oczyścić fasolkę (można ją pokroić na nieco mniejsze kawałki) i gotować 15 minut w osolonej wodzie.
0 komentarzy do: “Rumsztyki z mięsa mielonego”Dodaj swój