Szarlotka róża ze wspaniałych polskich jabłek, wytwornej aparycji, otulona waniliowym aromatem.
Tortownica: 28 cm Trudność: średnia Czas wykonania: 60 min.Składniki
- 5 jabłek ( najlepiej z czerwoną skórką)
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżeczki masła do wysmarowania tortownicy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania
- 1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy
Sposób wykonania
Wnętrze tortownicy wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jabłka umyć, dwa zostawić, a pozostałe trzy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dołożyć pokrojone jabłka, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do tortownicy. Pozostawione dwa jabłka pociąć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne (nie obierać), pociąć na cienkie plasterki i ułożyć je tak, aby z nich na wierzchu szarlotki powstała róża (zobacz zdjęcia). Piec w temperaturze 170°C przez 35 ~ 40 minut.
Po wystygnięciu ciasto przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Moja propozycja:
Szarlotka róża elegancko prezentuje się na stole, a podając do niej bitą śmietankę rozkoszą będzie nie tylko dla oczu, ale również dla podniebienia.
0 komentarzy do: “Szarlotka róża”Dodaj swój