Upieczona szarlotka róża.

Szarlotka róża

Szarlotka róża ze wspaniałych polskich jabłek, wytwornej aparycji, otulona waniliowym aromatem.

Dla tylu osób Tortownica: 28 cm  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 60 min. 
Składniki   Składniki
  • 5 jabłek ( najlepiej z czerwoną skórką)
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczki masła do wysmarowania tortownicy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • 1 łyżka bułki tartej do posypania tortownicy
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Wnętrze tortownicy wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Jabłka umyć, dwa zostawić, a pozostałe trzy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, dołożyć pokrojone jabłka, jeszcze raz wymieszać i przełożyć do tortownicy. Pozostawione dwa jabłka pociąć na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne (nie obierać), pociąć na cienkie plasterki i ułożyć je tak, aby z nich na wierzchu szarlotki powstała róża (zobacz zdjęcia). Piec w temperaturze 170°C przez 35 ~ 40 minut.

Po wystygnięciu ciasto przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Moja propozycja:

Szarlotka róża elegancko prezentuje się na stole, a podając do niej bitą śmietankę rozkoszą będzie nie tylko dla oczu, ale również dla podniebienia.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Szarlotka różaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.