Rozgrzewający imbirem, ale delikatny w smaku rosół z indyka, wspaniały na chłodne dni.
Dla 6 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 2 ~ 2,5 kg szyj i skrzydeł z indyka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- 1 por
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 łyżeczki kminku
- 2 gałązki lubczyku
- 1 ~ 2 grzybki suszone (dla koloru)
- 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
- natka pietruszki
- sól
Sposób wykonania
Skrzydła i szyjki indycze opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, imbir, kminek, opcjonalnie suszone grzybki, posolić i gotować. Włoszczyznę opłukać oczyścić i podzielić na mniejsze cząstki. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać włoszczyznę, gałązki lubczyku i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać pieprz, najlepiej biały. W sumie rosół z indyka gotuje się ok. 2 godzin. Rosół podaje się gorący, a przez dodanie imbiru powinien być dodatkowo rozgrzewający.
Moja propozycja:
Podawać z makaronem, kluskami, kruchymi paluszkami czy pasztecikami, ale rosół koniecznie posypać posiekaną natką pietruszki.
0 komentarzy do: “Rosół z indyka”Dodaj swój