Gotowy rosół z indyka.

Rosół z indyka

Rozgrzewający imbirem, ale delikatny w smaku rosół z indyka, wspaniały na chłodne dni.

Dla tylu osób Dla 6 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 2 ~ 2,5 kg szyj i skrzydeł z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • 1 por
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 ~ 2 grzybki suszone (dla koloru)
  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
  • natka pietruszki
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Skrzydła i szyjki indycze opłukać, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, imbir, kminek, opcjonalnie suszone grzybki, posolić i gotować. Włoszczyznę opłukać oczyścić i podzielić na mniejsze cząstki. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać włoszczyznę, gałązki lubczyku i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać pieprz, najlepiej biały. W sumie rosół z indyka gotuje się ok. 2 godzin. Rosół podaje się gorący, a przez dodanie imbiru powinien być dodatkowo rozgrzewający.

Moja propozycja:

Podawać z makaronem, kluskami, kruchymi paluszkami czy pasztecikami, ale rosół koniecznie posypać posiekaną natką pietruszki.

Moja rada:

Ugotowane w rosole mięso z szyjek można wykorzystać na farsz do krokietów czy pasztecików. Natomiast z mięsa ze skrzydeł można przyrządzić potrawkę.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Rosół z indykaDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.