Wieprzowe rolady z jabłkiem, pikantne, pachnące rozmarynem, majerankiem, kminkiem. Miłe zaskoczenie dla podniebienia.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 8 plastrów surowej szynki
- 8 łyżeczek musztardy
- 1 jabłko
- 8 gałązek rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- 0,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- majeranek
- kminek
- pieprz
- sól
Sposób wykonania
Płaty szynki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy płat posolić, popieprzyć, posmarować musztardą z jednej strony. Jabłko umyć, wytrzeć, podzielić na osiem cząstek i wyciąć gniazda nasienne. Na każdym plastrze mięsa położyć po kawałku jabłka, gałązce rozmarynu, posypać szczyptą majeranku i kminku. Ciasno zwinąć, roladki spiąć wykałaczkami. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć rolady z każdej strony na rumiano. Następnie podlać połową szklanki wody, lekko posolić, dodać łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kminku i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zaciągnąć sos.
Moja propozycja:
Rolady z jabłkiem dobrze smakują z duszonymi ziemniakami posypanymi koperkiem, oraz gotowanymi groszkiem i marchewką.
To naprawdę było miłe zaskoczenie dla podniebienia. Tak nie wiele przpraw, a tak wiele smaku i aromatu dały. Mięso wyszło kruche, soczyste, aromatyczne i faktycznie pikantne.