Rolady z jabłkiem na talerzu z ziemniakami, marchewką i groszkiem.

Rolady z jabłkiem

Wieprzowe rolady z jabłkiem, pikantne, pachnące rozmarynem, majerankiem, kminkiem. Miłe zaskoczenie dla podniebienia.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 8 plastrów surowej szynki
  • 8 łyżeczek musztardy
  • 1 jabłko
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz
  • sól
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Płaty szynki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy płat posolić, popieprzyć, posmarować musztardą z jednej strony. Jabłko umyć, wytrzeć, podzielić na osiem cząstek i wyciąć gniazda nasienne. Na każdym plastrze mięsa położyć po kawałku jabłka, gałązce rozmarynu, posypać szczyptą majeranku i kminku. Ciasno zwinąć, roladki spiąć wykałaczkami. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć rolady z każdej strony na rumiano. Następnie podlać połową szklanki wody, lekko posolić, dodać łyżeczkę majeranku, pół łyżeczki kminku i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zaciągnąć sos.

Moja propozycja:

Rolady z jabłkiem dobrze smakują z duszonymi ziemniakami posypanymi koperkiem, oraz gotowanymi groszkiem i marchewką.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Rolady z jabłkiemDodaj swój

  1. To naprawdę było miłe zaskoczenie dla podniebienia. Tak nie wiele przpraw, a tak wiele smaku i aromatu dały. Mięso wyszło kruche, soczyste, aromatyczne i faktycznie pikantne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.