Rolady wieprzowe nadziewane ogórkiem, cebulką, chlebkiem ...aż chce się jeść.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 30 min.Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- mąka
- tarta bułka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Farsz:
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 1 ogórek konserwowy
- 1 kromka chleba graham
- pieprz
Sposób wykonania
Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem na cienkie, duże płaty. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła i zeszklić na nim cebulkę. Chleb i ogórek również pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, popieprzyć do smaku i wymieszać. Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Farsz podzielić na cztery części, na każdy płat schabu nałożyć czwartą część, zwinąć i spiąć patyczkami. Przygotowane rolady obsypać mąką, maczać w rozbełtanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju po parę minut z każdej strony.
Moja propozycja:
Do rolady dobrze smakują ziemniaki duszone oraz groszek cukrowy.
Groszek cukrowy: Gotować w posolonej i posłodzonej wodzie 6 ~ 8 minut. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na talerz i posypać wiórkami masła.
To prawda „aż chce się jeść”! Danie idealne dla smakoszy schabu i ogórków konserwowych. Nowy smak, inny, ale jakże pyszny!