Usmażone rolady wieprzowe na talerzu z dodatkami.

Rolady wieprzowe, panierowane

Rolady wieprzowe  nadziewane ogórkiem, cebulką, chlebkiem  ...aż chce się jeść.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 30 min. 
Składniki   Składniki
  • 4 plastry schabu
  • 2 jajka
  • mąka
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 kromka chleba graham
  • pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem na cienkie, duże płaty. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła i zeszklić na nim cebulkę.  Chleb  i ogórek również pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, popieprzyć do smaku i wymieszać. Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem. Farsz podzielić na cztery części, na  każdy płat schabu nałożyć czwartą część, zwinąć i spiąć patyczkami. Przygotowane rolady obsypać mąką, maczać w rozbełtanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju po parę minut z każdej strony.

Moja propozycja:

Do rolady dobrze smakują ziemniaki duszone oraz groszek cukrowy.

Groszek cukrowy: Gotować w posolonej i posłodzonej wodzie  6 ~ 8 minut. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na talerz i posypać wiórkami  masła.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Rolady wieprzowe, panierowaneDodaj swój

  1. To prawda „aż chce się jeść”! Danie idealne dla smakoszy schabu i ogórków konserwowych. Nowy smak, inny, ale jakże pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.