Rolady z pieczarkami i kiszoną kapustą pyszne dla tych, co lubią wyraziste potrawy.
Dla 4 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 35 min.Składniki
- 4 grube plastry schabu
- 100 g kapusty kiszonej
- 6 ~ 8 pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- sól, pierz
- 6 kulek ziela angielskiego
Sposób wykonania
Kapustę poszatkować i ugotować w małym rondelku z odrobiną wody. Jeśli po ugotowaniu będzie jeszcze woda, odparować ją. Pieczarki oczyścić, połowę pokroić w drobną kostkę, resztę w talarki. W małym garnku rozgrzać pól łyżki oleju i usmażyć na nim posiekane grzyby z odrobiną soli. Gdy będą usmażone, dodać ugotowaną kiszoną kapustę, doprawić pieprzem i wymieszać. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Mięso opłukać i dobrze osuszyć, każdy plaster rozbić tłuczkiem, aby uzyskać jak największy płat mięsa i jednocześnie nie porozrywać go, lekko posolić i oprószyć pieprzem. Na każdy płat schabu nałożyć farsz, ciasno zwinąć, obwiązać nitką i obsypać mąką. W garnku rozgrzać resztę tłuszczu, smażyć na nim rolady kilka minut ze wszystkich stron. Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, resztę pieczarek, lekko posolić, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości. Jeśli powstały sos będzie za rzadki można go zaciągnąć - pół łyżeczki lub łyżeczkę mąki krupczatki rozrobić w odrobinie wody i dolać do gotującego się sosu. Pogotować chwilkę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Moja propozycja:
Do rolad z pieczarkami i kiszoną kapustą dobrze pasują ziemniaki i marchewka gotowana, ale pasują do nich kasze, ryż, makarony. Marchewkę też można zastąpić brukselką, fasolką szparagową czy brokułami.
0 komentarzy do: “Rolady nadziewane pieczarkami i kiszoną kapustą”Dodaj swój