Gotowe rolady wraz z ziemniakami i marchewką.

Rolady nadziewane pieczarkami i kiszoną kapustą

Rolady z pieczarkami i kiszoną kapustą pyszne dla tych, co lubią wyraziste potrawy.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 35 min.  
Składniki   Składniki
  • 4 grube plastry schabu
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 6 ~ 8 pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pierz
  • 6 kulek ziela angielskiego
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Kapustę poszatkować i ugotować  w małym rondelku z odrobiną wody. Jeśli po ugotowaniu będzie jeszcze woda, odparować ją. Pieczarki oczyścić, połowę pokroić w drobną kostkę, resztę w talarki. W małym garnku rozgrzać pól łyżki oleju i usmażyć na nim posiekane grzyby z odrobiną soli. Gdy będą usmażone, dodać ugotowaną kiszoną kapustę, doprawić pieprzem i wymieszać. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Mięso opłukać i dobrze osuszyć, każdy plaster rozbić tłuczkiem, aby uzyskać jak największy płat mięsa i jednocześnie nie porozrywać go, lekko posolić i oprószyć pieprzem. Na każdy płat schabu nałożyć farsz, ciasno zwinąć, obwiązać nitką i obsypać mąką. W garnku rozgrzać resztę tłuszczu, smażyć na nim rolady kilka minut ze wszystkich stron. Podlać niewielką ilością wody, dodać ziele angielskie, resztę pieczarek, lekko posolić, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu do miękkości. Jeśli powstały sos będzie za rzadki można go zaciągnąć - pół łyżeczki lub łyżeczkę mąki krupczatki rozrobić w odrobinie wody i dolać do gotującego się sosu. Pogotować chwilkę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Moja propozycja:

Do rolad z pieczarkami i kiszoną kapustą dobrze pasują ziemniaki i marchewka gotowana, ale pasują do nich kasze, ryż, makarony. Marchewkę też można zastąpić brukselką, fasolką szparagową czy brokułami.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA.

0 komentarzy do: “Rolady nadziewane pieczarkami i kiszoną kapustąDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.