Rolady mediolańskie z wyrazistym parmezanem, goryczką rukoli, nutą czosnku w wyrafinowanym mediolańskim stylu.
Dla 3 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 40 min.Składniki
- 6 plastrów schabu
- 6 łyżeczek utartego parmezanu
- 1 garść rukoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 6 wykałaczek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Schab opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Plastry mięsa oprószyć z jednej strony sola i pieprzem. Na każdy nałożyć trochę cebuli, po pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczce utartego parmezanu oraz parę listków rukoli. Zwinąć w roladki, pospinać wykałaczkami i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Z wierzchu posolić i popieprzyć. Dodać drugą posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę słodką, zalać bulionem i dusić około 40 minut. Na końcu zaciągnąć sos koncentratem pomidorowym.
Moja propozycja:
Rolady mediolańskie znakomicie smakują z duszonymi ziemniakami oraz surówka z selera i jabłka. Ziemniaki, zamiast posypać tradycyjnie ziołami, można posypać uprażonymi pestkami dyni i listkami rukoli.
Mięso wyszło miękkie, a sos pyszny, inny niż zawsze przy smażeniu schabu. Sam pomysł z nadzieniem wykorzystam również do piersi z kurczaka 🙂