Rolady mediolańskie z dodatkami na talerzu.

Rolady mediolańskie

Rolady mediolańskie z wyrazistym parmezanem, goryczką rukoli, nutą czosnku w wyrafinowanym mediolańskim stylu.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: łatwa  Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
  • 6 plastrów schabu
  • 6 łyżeczek utartego parmezanu
  • 1 garść rukoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 6 wykałaczek
Sos:
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Schab opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Plastry mięsa oprószyć z jednej strony sola i pieprzem. Na każdy nałożyć trochę cebuli, po pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczce utartego parmezanu oraz parę listków rukoli. Zwinąć w roladki, pospinać wykałaczkami i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Z wierzchu posolić i popieprzyć. Dodać drugą posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę słodką, zalać bulionem i dusić około 40 minut. Na końcu zaciągnąć sos koncentratem pomidorowym.

Moja propozycja:

Rolady mediolańskie znakomicie smakują z duszonymi ziemniakami oraz surówka z selera i jabłka. Ziemniaki, zamiast posypać tradycyjnie ziołami, można posypać uprażonymi pestkami dyni i listkami rukoli.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

1 komentarz do: “Rolady mediolańskieDodaj swój

  1. Mięso wyszło miękkie, a sos pyszny, inny niż zawsze przy smażeniu schabu. Sam pomysł z nadzieniem wykorzystam również do piersi z kurczaka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.