Wykwintne rolady azjatyckie z pikantnym, kolorowym nadzieniem, nutą słodyczy, pachnące kolendrą.
Dla 3 osób Trudność: średnia Czas wykonania: 40 min.SkładnikiRolady:
- 6 plastrów schabu
- 1 marchewka
- 6 suszonych moreli
- szczypior z dwóch dymek
- 1,5 łyżeczki kolendry
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, imbir
- 6 wykałaczek
- 1 szklanka bulionu
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
- imbir, cukier
Sposób wykonania
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Szczypior oczyścić i również pokroić w słupki. Morele opłukać, wytrzeć i pociąć w paseczki. Schab rozbić na możliwie największe płaty, każdy lekko posolić, popieprzyć i posypać imbirem z jednej strony. Następnie poukładać nadzienie: marchewki, szczypior, morele i posypać kolendrą. Zwinąć formując rolady i spiąć wykałaczką. Rozgrzać w garnku olej i obsmażyć je. Podlać bulionem, sosem sojowym, dodać mieloną kolendrę, imbir i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Na końcu doprawić sos. Do garnka dołożyć ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zaciągnąć nią gotujący się sos.
0 komentarzy do: “Rolady azjatyckie”Dodaj swój