Przekrojona rolada azjatycka na talerzu z brukselką i ryżem.

Rolady azjatyckie

Wykwintne rolady azjatyckie z pikantnym, kolorowym nadzieniem, nutą słodyczy, pachnące kolendrą.

Dla tylu osób Dla 3 osób  Trudność Trudność: średnia Czas Czas wykonania: 40 min. 
Składniki   Składniki
Rolady:
  • 6 plastrów schabu
  • 1 marchewka
  • 6 suszonych moreli
  • szczypior z dwóch dymek
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, imbir
  • 6 wykałaczek
Sos:
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • imbir, cukier
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Szczypior oczyścić i również pokroić w słupki. Morele opłukać, wytrzeć i pociąć w paseczki. Schab rozbić na możliwie największe płaty, każdy lekko posolić, popieprzyć i posypać imbirem z jednej strony. Następnie poukładać nadzienie: marchewki, szczypior, morele i posypać kolendrą. Zwinąć formując rolady i spiąć wykałaczką. Rozgrzać w garnku olej i obsmażyć je. Podlać bulionem, sosem sojowym, dodać mieloną kolendrę, imbir i dusić pod przykryciem około 30 minut.

Na końcu doprawić sos. Do garnka dołożyć ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i zaciągnąć nią gotujący się sos.

Moja propozycja:

Do rolad azjatyckich znakomitym dodatkiem jest ryż, może to być czarny ryż oraz gotowane warzywo na przykład brukselka. Udekorować można szczypiorem.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Rolady azjatyckieDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.