Puszysta rolada z jagodami, posypana migdałami z nutą cytryny. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy.
Dla 4 osób Trudność: łatwa Czas wykonania: 50 min.Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 50 g drożdży
- 250 g mleka (1 szklanka)
- 100 g masła
- 3 całe jajka
- 1 żółtko
- 1 białko (do posmarowania wierzchu)
- 50 g płatków migdałowych
- 150 g konfitury z jagód
- otarta skórka z połowy cytryny
- olejek migdałowy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
Drożdż rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotować i i zaparzyć nim 10 dekagramów mąki, od razu rozcierając, aby nie powstały grudki. Jajka i żółtko ubić z cukrem na pulchną masę. Masło stopić. Do zaparzonej, przestudzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, ubite jajka z cukrem, otartą skórkę z cytryny, można doprawić olejkiem migdałowym i wszystko dobrze wyrobić. Na końcu wlać stopione, letnie masło i połączyć z resztą składników. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i ostawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować nadając kształt kwadratu. Rozsmarować konfiturę jagodową, posypać płatkami migdałów (garść migdałów pozostawić do posypanie wierzchu) i zwinąć w rulon. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roladę pozostawionym białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec w 170°C 25 do 30 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.Moja rada:
Rozsmarowując konfiturę należy pamiętać o pozostawieniu wolnych brzegów, ponieważ w trakcie zwijania może ona wyciec i podczas pieczenia będzie się przypalać.
0 komentarzy do: “Rolada z jagodami”Dodaj swój