Rolada z jagodami na talerzyku.

Rolada z jagodami

Puszysta rolada z jagodami, posypana migdałami z nutą cytryny. Wspaniały dodatek do popołudniowej kawy.

Dla tylu osób Dla 4 osób  Trudność Trudność: łatwa Czas Czas wykonania: 50 min. 
Składniki   Składniki
  • 500 g mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 250 g mleka (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 białko (do posmarowania wierzchu)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g konfitury z jagód
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • olejek migdałowy
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania   Sposób wykonania

Drożdż rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotować i i zaparzyć nim 10 dekagramów mąki, od razu rozcierając, aby nie powstały grudki. Jajka i żółtko ubić z cukrem na pulchną masę. Masło stopić. Do zaparzonej, przestudzonej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą mąkę, ubite jajka z cukrem, otartą skórkę z cytryny, można doprawić olejkiem migdałowym i wszystko dobrze wyrobić. Na końcu wlać stopione, letnie masło i połączyć z resztą składników. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i ostawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować nadając kształt kwadratu. Rozsmarować konfiturę jagodową, posypać płatkami migdałów (garść migdałów pozostawić do posypanie wierzchu) i zwinąć w rulon. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roladę pozostawionym białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec w 170°C 25 do 30 minut.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Moja rada:

Rozsmarowując konfiturę należy pamiętać o pozostawieniu wolnych brzegów, ponieważ w trakcie zwijania może ona wyciec i podczas pieczenia będzie się przypalać.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Smacznego!

ZACHĘCAMY DO KOMENTOWANIA!

0 komentarzy do: “Rolada z jagodamiDodaj swój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.